Čas podle fyziků dost možná neexistuje. Místo času naše životy prý řídí souvislosti

 Věda a Výzkum 
22. dubna 2022 11:27 / Mirka Malá
  42
📷
2 fotografie v galerii
Mezi vědci na neexistenci času panuje vzácná shoda Depositphotos
Vývoj ve vědě fyziky naznačuje, že neexistence času je otevřenou možností. Konkrétně tedy že čas dost možná neexistuje. Jak je to možné a co by to znamenalo?

Fyzika v posledních letech prochází doslova revolucí. Během minulého století jsme vesmír vysvětlovali dvěma fyzikálními teoriemi. Tou první je obecná teorie relativity a tou druhou pak kvantová mechanika. Kvantová mechanika popisuje, jak věci fungují v neuvěřitelně malém světě částic a částicových interakcí. Obecná teorie relativity zase popisuje celkový obraz gravitace a pohybu objektů. Obě teorie fungují velmi dobře samy o sobě, ale vypadá to, že jsou ve vzájemném rozporu. A proto se nyní vědci shodují, že obě teorie je třeba nahradit nějakou novou. Fyzici chtějí vytvořit teorii kvantové gravitace, která  by vysvětlila, jak velký obraz gravitace funguje v miniaturním měřítku částic, uvádí Space.

Jak je to s tím časem

To je velmi složitá otázka. Zjednodušeně řečeno to vypadá, že ve kvantové gravitaci prostě čas neexistuje. A co víc, zdá se, že řada dalších teorií a postupů odstraňuje čas jako základní aspekt reality.

Co to znamená? Znamená to, že víme, že potřebujeme novou fyzikální teorii k vysvětlení vesmíru a že tato teorie nemusí obsahovat čas. Předpokládejme, že se taková teorie ukáže jako správná. Z toho plyne, že čas neexistuje. Protože zase zjednodušeně řečeno tu není nikdo, kdo by dokázal přijít s dobrým popisem toho, jak čas vzniká. Proto můžeme jednoduše předpokládat, že čas  nemusí existovat na žádné úrovni.

Takže si teď představte, že čas ve skutečnosti opravdu neexistuje. Jak budeme fungovat? Celý náš život je postaven na čase. Plánujeme budoucnost ve světle toho, co víme o minulosti. Vedeme lidi k morální odpovědnosti za jejich minulé činy, s cílem je později pokárat. Věříme, že můžeme naplánovat svá jednání způsobem, který v budoucnu přinese změny. Ale jaký má smysl jednat, aby došlo ke změně v budoucnosti, když reálně žádná budoucnost neexistuje. Jaký smysl má trestat někoho za minulé jednání, když žádná minulost neexistuje? Lze říci, že zjištění, že čas neexistuje, by de facto přivedlo celý svět do mrtvému bodu.

Souvislost místo času

Zatímco fyzika tedy může říct, že čas neexistuje, zdá se, že je tu pro běžný život jedno východisko. A to konkrétně smysl, ve kterém jedna věc může způsobit druhou. Možná nám tedy fyzika říká, že základním rysem našeho vesmíru je příčinná souvislost, nikoli čas.

Pokud to tak skutečně je, naše běžné plánování a další věci mohou fungovat i nadále. Vědci se domnívají, že objev neexistence času nemusí mít přímý dopad na naše životy, i když to rozhodně ve fyzice způsobí velké zemětřesení.

Zdroj: Space, The Conversation

 
Témata: Čas, fyzika, souvislosti
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47