Pohled na lidskou tvář podle nové studie neurologů spouští unikátní mozkovou aktivitu

 Věda a Výzkum 
25. března 2022 11:00 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
Lidská tvář je důležitý vizuální podnět, na jehož základě se rozhodujeme Unsplash
Neurologové ve své nové studii zjistili unikátní mozkovou aktivitu u pacientů s epilepsií související s pohledem na lidskou tvář a sakádami, tedy rychlými pohyby očí. Podle vědců to ukazuje na důležitost sociálních informací. Tváře jsou podle nich jedním z nejdůležitějších objektů, na které se díváme. Souvisejí s naším rozhodováním a pamětí.

Když pozorujeme své okolí, neuvědomujeme si velmi rychlé pohyby našich očí zvané sakády. Pomocí sakád přijímá náš mozek informace z vizuálních podnětů a v závislosti na tom, na jaký objekt se zrovna díváme, se v našem mozku spouští jedinečná aktivita. 

„Zatímco obvykle nevnímáme vlastní pohyb očí, náhlá změna vizuálního vstupu s každou sakádou má podstatné důsledky na neurální úrovni,” vysvětluje tým neurologů vedený kognitivním vědcem Tobiasem Staudiglem z Mnichovské univerzity v Německu. 

Výzkumníci svůj experiment provedli na pacientech s epilepsií, kteří měli do mozku implantované elektrody. Tato intervence je pro neurology užitečná, proto ve svých studiích pracují právě s dobrovolníky trpícími na epilepsii. 

Jim ukazovali různé vizuální podněty na obrazovce. Speciální kamerový systém monitoroval pohyby jejich očí a elektrody současně monitorovaly nervovou aktivitu v amygdale a hipokampu. Výsledky těchto pozorování byly publikovány v časopise Science Advances

Sociální paměť

Vědci zaznamenali specifickou aktivitu neuronů v amygdale i hipokampu, která se od ostatních stimulů lišila. Tým to vysvětluje jako důkaz o zpracovávání paměťového kódování pro důležité sociální informace v mozku, odlišné od ostatních informací. 

„Dalo by se namítnout, že tváře jsou jedním z nejdůležitějších objektů, na které se díváme,” řekl hlavní autor studie Ueli Rutishauser. 

„Při pohledu na tvář děláme mnoho důležitých rozhodnutí, včetně toho, zda někomu věříme. Poznáme, zda je ten druhý naštvaný, nebo šťastný. Zjišťujeme, zda jsme toho člověka již viděli, nebo nikoliv,” dodal. Tohle všechno podle vědců začíná sakádami. 

Již dřívější studie ukázaly, že při pohledu na lidskou tvář se aktivita neuronů v amygdale zvyšuje. Podle neurologů je možné, že tyto signály jsou přenášeny z amygdaly do hipokampu, kde dochází ke zpracování podnětů s vysokým sociálním a emocionálním významem. 

To může být důležité také pro kódování paměti důležitých událostí a sociální paměti. Podíl této aktivity byl podle odborníků podstatně větší v amygdale, což naznačuje její důležitější roli v tomto procesu. 

Zdroj: Science Advances, sciencedaily.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008