ADHD a ADD: Příznaky, průběh a účinná léčba

 Komerční sdělení 
19. června 2024 11:10 / Ema Maxová
  0
📷
1 fotografie v galerii
ADHD a ADD jsou neurovývojové poruchy, které ovlivňují schopnost jedince soustředit se, organizovat úkoly a kontrolovat impulzy.  Archiv klienta
ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) a ADD (Attention Deficit Disorder) jsou poruchy pozornosti, které postihují miliony lidí po celém světě. Zatímco ADHD je často spojováno s hyperaktivitou, ADD se projevuje především problémy s pozorností bez výrazné hyperaktivity. V tomto článku se podíváme na příznaky, průběh a účinné metody léčby těchto poruch.

Co je ADHD a ADD?

ADHD a ADD jsou neurovývojové poruchy, které ovlivňují schopnost jedince soustředit se, organizovat úkoly a kontrolovat impulzy. Zatímco ADHD zahrnuje jak nepozornost, tak hyperaktivitu a impulzivitu, ADD je charakterizována především nepozorností bez výrazné hyperaktivity.

Příznaky ADHD a ADD

Příznaky ADHD:

  • Nepozornost: Neschopnost soustředit se na detaily, časté chyby z nepozornosti, obtíže s organizací úkolů, zapomnětlivost při každodenních aktivitách.
  • Hyperaktivita: Neustálý pohyb, neschopnost sedět klidně, nadměrné mluvení.
  • Impulzivita: Přerušování ostatních, neschopnost čekat na řadu, časté vyrušování.

Příznaky ADD:

  • Nepozornost: Snadné rozptýlení, obtíže se zaměřením na jeden úkol, zapomnětlivost, problémy s organizací času a úkolů.

Průběh ADHD a ADD

ADHD a ADD jsou často diagnostikovány v dětství, ale příznaky mohou přetrvávat do dospělosti. U dětí mohou tyto poruchy vést k problémům ve škole a sociálních vztazích. U dospělých mohou způsobovat potíže v práci a osobních vztazích.

Možnosti léčby

Léčba ADHD a ADD zahrnuje kombinaci lékařských, behaviorálních a psychosociálních přístupů.

1. Léky

Léky, jako jsou stimulanty (např. methylfenidát) a nestimulanty (např. atomoxetin), mohou pomoci zlepšit koncentraci a snížit impulzivitu a hyperaktivitu. Používají se pod dohledem lékaře.

2. Behaviorální terapie

Behaviorální terapie pomáhá jedincům naučit se zvládat své chování a zlepšit dovednosti potřebné pro každodenní život. Terapeuti mohou spolupracovat s rodinami, učiteli a dalšími odborníky.

3. Psychosociální intervence

Psychosociální intervence zahrnují podporu ve škole, na pracovišti a doma. Tyto intervence mohou zahrnovat strukturované rutiny, organizační nástroje a strategie pro zvládání stresu.

4. Vzdělávací a rodinná podpora

Vzdělávací programy a podpora rodiny jsou klíčové pro úspěšné zvládání ADHD a ADD. Informovaní rodiče a učitelé mohou poskytnout potřebnou podporu a vytvořit prostředí, které podporuje úspěch jedince.

ADHD a ADD jsou komplexní poruchy, které mohou ovlivnit každodenní život jedince. S vhodnou léčbou a podporou je možné výrazně zlepšit kvalitu života a dosáhnout osobního i profesního úspěchu. Pokud máte podezření na ADHD nebo ADD, je důležité konzultovat své příznaky s odborníkem. Správná diagnóza a individuální přístup k léčbě jsou klíčové pro efektivní zvládání těchto poruch.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak vybrat oblečení na prvním rande? Díky červené barvě z vás muž nespustí oči

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty