Tyrannosaurus nebyl jen rex. Podle nové studie existovaly tři druhy

 Věda a Výzkum 
14. března 2022 14:28 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
Tyrannosaurus podle vědců nebyl jen rex, ale také imperator a regina Unsplash
Paleontologové podrobili pečlivé analýze kosterní vzorky Tyrannosaura rexe a zjistili, že tento nejslavnější masožravý dinosaurus nebyl jediným zástupcem rodu tyrannosaurů. Výzkumníci tvrdí, že z jednoho společného předka se vyvinuly další fyzicky odlišné druhy. Podle dostupných informací však zatím nelze dělat definitivní závěry.

Paleontologové provedli anatomická měření kostí a zubů 38 exemplářů tohoto nejslavnějšího dinosaura všech dob. U 24 vzorků porovnali stehenní kost, aby získali přehled o její robustnosti a síle. Také změřili průměr zubních lůžek a prostoru v dásních pro určení toho, zda tato zvířata měla jeden či dva řezáky. 

Vysvětlili tak rozdíly v kostech, které vědci dříve interpretovali jako odlišnosti mezi samci a samicemi, nebo jedinci v různých fázích genetického vývoje. Třetí možností pak byly individuální variace. 

Podle výzkumu publikovaného v Evolutionary Biology tyto odchylky mohou představovat důkazy o více druzích v rámci rodu tyrannosaura. 

Rozdíl v robustnosti stehenní kosti nesouvisí s rozměry vzorků. Tyto rozdíly tedy podle výzkumníků nelze vysvětlit tím, že větší a starší jedinci mají silnější kosti. Některé z větších exemplářů měly naopak štíhlejší a zakřivenější kosti. 

Jelikož tyto útlé kosti převyšovaly vzorky stehenních kostí obdobné velikosti dva ku jedné, nelze tyto rozdíly vysvětlit ani odlišností mezi samci a samicemi. V opačném případě by jejich poměr byl vyrovnanější. 

Tři druhy, jeden předek 

Pětadvacítka exemplářů tyrannosaura zkoumaných ve výzkumu byla objevena v odlišných geologických vrstvách usazenin v Severní Americe datovaných do doby před 67,5 až 66 miliony let. 

Tyto sedimenty lze rozdělit na tři úrovně, spodní, střední a horní. Šest kostí pocházejících ze spodní vrstvy bylo robustních. Ve střední vrstvě se našla pouze jedna štíhlá a zakřivená kost a ve svrchní vrstvě se oba typy nacházely rovnoměrněji. 

„Variace v horní vrstvě byla také výrazně vyšší než to, co jsme viděli u jiných druhů teropodů nalezených v těchto sedimentech,” píší v dokumentu vědci. „Tato zjištění naznačují, že tyrannosaurus se časem rozcházel do fyziologicky odlišných exemplářů.” 

Podle paleontologů se druhy s útlejšími stehenními kostmi vyvinuly ze společného předka s robustnějšími stehenními kostmi. 

Vědci ve svých závěrech došli ke dvěma novým druhům. Tím prvním je Tyrannosaurus imperator, jehož fosilie byly objeveny ve spodní a střední vrstvě. Vyznačují se robustnějšími stehenními kostmi a dvěma řezáky. 

Druhým druhem je Tyrannosaurus regina. Tento druh byl objeven v horní a možná střední vrstvě. Disponoval jedním řezákem a měl štíhlejší, zakřivenější stehenní kosti. 

V horní a střední vrstvě byl objeven také Tyrannosaurus rex, který měl robustnější stehenní kosti, ale jeden řezák. 

Vědci upozorňují, že vzorků bylo málo a jejich umístění v usazeninách bylo nejisté. Z toho důvodu nelze vyloučit možnost netypického sexuálního dimorfismu či výše zmíněná vysvětlení. 

Výzkumníci však dodávají, že jejich pozorování o neznámých druzích tyrannosaura skutečně svědčí. 

Zdroj: Evolutionary Biology.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47