Klimatická krize v Británii ohrožuje tisíce archeologických nalezišť

 Věda a Výzkum 
30. ledna 2022 07:02 / Radek Chlup
  1
📷
2 fotografie v galerii
Hadriánův val, kamenné a hliněné hraniční opevnění Římské říše se 17 pevnostmi  Unsplash
Vysychání trvale mokré půdy v rašeliništích v Británii podle nové studie ohrožuje organické artefakty na tisících potenciálních nalezištích. Ztráta rašelinišť znamená pozbýt spojení s dlouhou ostrovní historií.

Římské záchodové prkénko, nejstarší nalezená boxerská rukavice či nejstarší ručně psaný dopis, to jsou některé z významných předmětů objevených v rašeliništích ve Spojeném království. Právě tyto organické artefakty jsou podle informací BBC News ohroženy změnou klimatu.

„Pokud rašeliniště vyschnou, bude to pro jakékoliv organické artefakty katastrofa,” řekla výzkumnice Gilliana Taylorová z Teesside University, která analyzovala chemické látky v půdních jádrech okolo slavného Hadriánova valu, hraničního opevnění postaveného římským vojskem. 

Jelikož je v rašelině velmi malé množství kyslíku, organické materiály, jako je dřevo, papír či textilie, v ní nehnijí. Ve skutečnosti mohou být chráněny anoxickou chemií půdy po tisíce let. Pokud ovšem půda vyschne, mohou v systému stoupnout hladiny kyslíku a organické předměty začnou podléhat zkáze. V ohrožení je podle odhadů zhruba 22 500 archeologických nalezišť. 

Ohrožený je i Hadriánův val 

Římské pevnosti kolem Hadriánova valu již tento proces údajně postihl. Půda se měla na některých místech propadnout za poslední desetiletí o metr. „Je to důkaz vysychání rašelinové vrstvy,” obává se archeolog Andrew Birley. 

Dalším významným nalezištěm poblíž valu je římská pevnost Vindolanda. Právě zde byly vykopány nejstarší boxerské rukavice na světě, obrovské množství římské obuvi a nejstarší ručně psaný dopis. Napsala jej manželka jednoho z velících důstojníků v neidentifikované pevnosti poblíž Vindolandu. 

Kdyby rašeliniště vyschla, tyto důležité artefakty by se nikdy nemusely dochovat. „Pokud ztratíme tato místa, bude to jako přijít o přímé spojení s lidmi, kteří na tomto ostrově žili před 2000 lety,” varuje Birley. 

Zdroj: BBC News.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve