خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn

Podaří se zachránit jeden z největších darů přírody, bez kterého by byl náš život o mnoho smutnější?

Bez kakaových bobů bychom přišli i o lahodnou čokoládu
📷
Další 3 fotografie v galerii
 Věda a Výzkum 
10. října 2018 12:02 / Depositphotos
  4   0
Dar přírody, který po svém zpracování přináší, bez rozdílu národnosti a pohlaví, radost lidem všech věkových skupin po celém světě. Kakaové boby a produkt z nich vyráběný. Čokoláda. Ale kvůli změnám podnebí na Zemi bychom mohli o toto sladké potěšení přijít.

Kakaovníky pocházejí pravděpodobně původně z Jižní Ameriky, ze svahů And. Dále na sever do Střední Ameriky je rozšířila Mayská civilizace. Následný produkt semen kakaovníků, tedy kakao, zřejmě jako první ochutnali španělští dobyvatelé, když pod Hernánem Cortézem dobývali Mexiko. Dobové kroniky uvádějí, že na slavnostní tabuli Montezumy II., vládce Aztéků, bylo podáváno kakao ve zlatých pohárech. A Španělé se rovněž podíleli na rošíření kakaovníků, když je dovezli do oblasti Zadní Indie a Španělské východní Indie.

Dnes pochází více než polovina světové produkce kakaových bobů z Pobřeží slonoviny a Ghany. Jenže kakaovníky, aby prospívaly a přinášely dobrou úrodu, potřebují především stálou či jen mírně kolísavou teplotu a dostatek vlhkosti. A zde je právě problém. Stále se zvyšující teploty a stále častější období sucha ničí plantáže kakaovníků a úroda kakaových bobů má již několik let klesající tendenci.

Někteří vědci se domnívají, že bude-li současné klima pokračovat či se dokonce zhoršovat, může se svět dočkat úplného vyhynutí kakaovníků, a to v řádu několika málo desítek let. O budoucnosti planety vzhledem ke klimatickým změnám se dočtete v tomto článku.

A tak vědci zkoumají, jak kakaovníky zachránit. Řešení spatřují v genetickém inženýrství. Drobná úprava genu by měla kakaovníky učinit silnějšími a odolnějšími tak, aby zůstaly zachovány i pro další generace. Rostliny by měly být touto metodou změněny do podoby méně náchylné k vnějším vlivům, a měla by se tak snížit jejich citlivost na vyšší teploty a delší období sucha. Metoda by mohla pomoci nejen kakaovníkům, ale všem rostlinám, které ohrožují právě změny klimatu, zvyšující se množství škůdců a nedostatek vody.

Doufejme tedy, že se metoda osvědčí a kakaovníky se podaří zachránit. Protože dovedete si představit svůj život bez, byť třeba jen občasného, lahodného kousku čokolády?

Karel Kovka | inStory.cz
Kam dál?
Změní mobilní telefony anatomii lidských rukou?
Léta ztracená a tajemně opuštěná vesnice byla znovu nalezena
Zavíráte při kýchání oči? Vědci zjistili, proč tomu tak je
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

tech

TMC Dumont: Tuto ďábelskou motorku pohání motor z letadla

Dům a zahrada

Připravte na chladné počasí i vašeho pejska, pořiďte mu obleček

Cestování

Sicílie skrývá mnoho pokladů, a to nejen přírodních. Antické památky vás nadchnou