To, co vidíme, není realita. Všechno vidíme s 15vteřinovým zpožděním a vědci netuší proč

 Věda a Výzkum 
22. února 2022 10:57 / Mirka Malá
  0
📷
1 fotografie v galerii
To, co vidíme, není realita Pixabay
Otevřete v telefonu aplikaci fotoaparátu a začněte nahrávat video. Umístěte obrazovku přímo před vaše oči a zkuste živý záznam použít jako hledáček. Moc to nejde, že ano. Jak tedy přesně vidíme, aniž bychom cítili závrať nebo nevolnost?

V novém článku publikovaném minulý měsíc v časopise Science Advances vědci z University of Aberdeen a University of California v Berkeley popisují dříve neznámou vizuální iluzi, která nám pomáhá tzv. vyhlazovat to, co vidíme v průběhu času.

To, co vidíme, je vlastně jen iluze

"Místo toho, abychom analyzovali každý jednotlivý vizuální snímek, vnímáme v daném okamžiku průměr toho, co jsme viděli za posledních 15 sekund," vysvětlují autoři studie. "Takže nás vlastně náš mozek klame. A tento vizuální život v minulosti je vlastně vysvětlením toho, proč si nevšimneme jemných změn, ke kterým v průběhu času dochází."

Tato iluze vizuální stability se dá snadno ověřit. Zaostřete oči na nějaký předmět v určité vzdálenosti a zkuste vytrvat ve stabilní poloze a nevšímat si věcí, které stojí v cestě. Za chvíli se s vašimi očními bulvami, které jsou maximálně soustředěné, začnou dít věci. A vlastně se musí pořád pohybovat, abyste pořád zaměřovali ten předmět v dálce.

Sériová závislost

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008