Okno do mozku. Sítnice mohou pomoci odhadnout předčasnou smrt

 Věda a Výzkum 
21. ledna 2022 15:37 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
Sítnice jsou o rok starší, než jaký je váš skutečný věk  Unsplash
Vědci dokáží podle sítnice spolehlivě předpovídat zbývající roky lidského života. Tato oční vrstva hraje důležitou roli v procesu stárnutí a je náchylná na poškození s tím spojená, usuzují výzkumníci.

Stejný věk neznamená stejná doba smrti. Existují různé způsoby, jak zjistit skutečný věk organismu. Neurozobrazování, metylace DNA, stárnutí transkriptomu. Podle vědců, jejichž výzkumná práce vyšla v časopise British Journal of Ophthalmology, mohou mnohé prozradit také sítnice. 

Vědci analyzovali s pomocí speciálního modelu strojového učení 80 169 detailních snímků sítnic z britské biobanky od 47 000 dospělých osob ve středním až starším věku. Zhruba deset let po skenování zemřelo zhruba 1871 z těchto lidí. Do této skupiny spadaly osoby se staršími sítnicemi. 

Podle analýzy je totiž sítnice o rok starší než skutečný lidský věk. Každý rok sítnice spojil algoritmus s dvouprocentním zvýšením rizika mortality jakoukoliv příčinou. Zvýšilo se také riziko úmrtí nezahrnující rakovinu a kardiovaskulární nemoci, a to o tři procenta.

Jedná se pouze o pozorování. Není zřejmé, co vztah sítnic a předčasné smrti na biologické úrovni řídí. 

Odpovědi hledejme v mozku

Studie podporuje dřívější pozorování, že jsou sítnice citlivé na poškození způsobená stárnutím. Vědci již dříve zjistili, že mohou buňky v zadní části lidského oka pomoci lékařům s předpověďmi kardiovaskulárních chorob, onemocnění ledvin a dalších signálů stárnutí. Tohle je však první vědecká práce, která prezentuje sítnice jako efektivní prediktor celkové úmrtnosti. 

„Významná souvislost mezi věkovým rozdílem sítnice a celkovou úmrtností společně s rostoucími důkazy o spojení mezi mozkem a okem podporuje názor, že je sítnice oknem do neurologických onemocnění,” píše mezinárodní tým expertů v dokumentu. 

Míra úmrtnosti na kardiovaskulární choroby v poslední době díky pokročilé medicíně klesla, což znamená, že mohou být sítnice pro určení zdraví srdce i přes výsledky studie důležité. 

Podle předchozích výzkumů ze snímků sítnic skutečně lze předpovědět rizika vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Psali jsme také: Podle nové studie je daň za příliš mnoho času v práci veliká. Vede až k předčasné smrti

Zdroj: British Journal of Ophthalmology.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008