Vědci přišli na to, proč nejsou někteří kuřáci ohroženi rakovinou plic

 Věda a Výzkum 
30. května 2022 09:01 / Mirka Malá
  11
📷
2 fotografie v galerii
Některé kuřáky chrání silné geny Unsplash
Rakovina plic byla dosud jednoznačně spojována s kouřením. A stále to platí. Dosud ale nebylo jasné, proč se toto zákeřné onemocnění některých kuřáků netýká. A konečně mají odpověď.

Rakovina plic postihuje zejména silné kuřáky, vědce ale trápila otázka, proč někteří nikdy touto závažnou chorobou neonemocní. A zjistili, že za to může genetika.

Aktivní geny

Tak nějak by se tento zázrak pro kuřáky dal pojmenovat. Geny pro opravu DNA, které lemují plíce, jsou u těchto lidí totiž aktivnější, což chrání kuřáky před vznikem rakoviny. Tyto plicní buňky s věkem akumulují různé mutace. Jak lidé stárnou, mutací s věkem přibývá a to samé platí samozřejmě i pro kuřáky, u kterých dochází kouřením k poškození DNA.

Zjednodušeně řečeno, kuřáci, dokonce i ti silní, kteří neonemocní rakovinou plic, mají takové geny, které dokáží opravovat kouřením poškozenou DNA. Takže vlastně to, zda se v těle vyvine rakovina plic nebo ne, záleží na tom, jak silně genově vybavený člověk je a jak jeho tělo dokáže opravovat DNA.

Toto přelomové zjištění konečně vysvětluje nejen to, proč řada kuřáků nikdy neonemocní rakovinou plic, ale i proč se naopak u lidí, kteří nikdy nekouřili, rakovina plic vyvine.

Zda lidé podědí tak silné geny nebo ne, nelze bohužel ovlivnit. Nicméně chtějí-li se vyhnout vzniku rakoviny, pak by měli svému tělu také dostatečně pomáhat. Například zdravým životním stylem a především zdravou stravou.

Vědci ale mají po tomto důležitém objevu jasno, jak chtějí do budoucna postupovat. V plánu mají vyvinout takové testy, které by dokázaly měřit schopnost opravy nebo detoxikace DNA. To by totiž mohlo vnést úplně nový pohled na rizika spojená se vznikem rakoviny plic. I když samozřejmě platí to nejdůležitější. Nejlepší je nekouřit.

Autorský článek, další zdroj: Nature

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47