Stovky uhynulých slonů v Botswaně zabil zákeřný mikroorganismus. Vědci už mají rozbory

 Věda a Výzkum 
27. září 2020 08:19 / Lukáš Bauer
  0
📷
3 fotografie v galerii
Úhyn stovek slonů v Botswaně mají na svědomí sinice Pixabay
Již několik měsíců vědci řeší záhadný úhyn obrovského množství slonů, které našli často vyhublé a zubožené. Pytláctví již bylo dříve vyloučeno, protože byli vždy nalezeni sloni i s kly. Vědci nyní přicházejí s vysvětlením celého masivního úhynu, na svědomí ho mají sinice.

Vědci v africké Botswaně již několik měsíců řeší záhadné umírání velkého množství slonů. Tato ikonická africká zvířata byla často nacházena v zuboženém stavu, ale všechna byla objevena i s kly. To je také důvodem proč vědci již dříve vyloučili pytláctví a zaměřili se na jinou příčinu jejich úmrtí. Nyní v rámci výzkumu zjistili, že sloni byli otráveni jedovatými sinicemi.

Od března bylo v Botswaně usmrceno v důsledku otravy sinicemi více než 330 slonů. Sinice jsou bakterie, které jsou schopné vytvářet kyslík, podobně jako je tomu u rostlin. Některé druhy sinic však také produkují neurotoxiny, které mohou otrávit nejen zvířata, ale také lidi.

Největší populace slonů na světě

Podle odhadů žije na území Botswany až 130 tisíc slonů. Na jejím území se nachází největší populace slonů na světě, která převyšuje populaci slonů v jakémkoliv jiném africkém státě. 

Vědci došli k závěru, že otravu slonů mají na svědomí právě sinice, a to díky rozboru, který byl proveden v laboratořích v Jihoafrické republice, Kanadě, Zimbabwe a Spojených státech. Všechny tyto laboratoře nakonec potvrdily otravu neurotoxiny, o kterých je známo, že jsou produkovány sinicemi.

Jiná zvířata se neotrávila

Podle vědců byla většina úmrtí způsobena otravou v důsledku sinic, které rostou v napajedlech. Botswanská vláda nyní rošiřuje výzkum a zaměřuje se na samotný výskyt těchto toxických sinic. Experti se domnívají, že za přemnožením těchto sinic by mohla být také změna zemského klimatu. Stále však zůstává s podivem, že otráveni byli pouze sloni a ne jiná zvířata. Dále čtěte: (Vědci jsou na stopě univerzální zbrani proti virům).

Témata: slon, Botswana, sinice, voda, otrava
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod