Mapa radiace v Černobylu se stane důležitou pomůckou při postupu odstraňování následků války v oblasti

 Věda a Výzkum 
24. dubna 2022 10:59 / Lukáš Bauer
  0
📷
3 fotografie v galerii
Nová mapa detailně ukazuje úrovně radioaktivního záření Pixabay
V prvních dnech ruského vpádu na ukrajinské území se dostala pod kontrolu ruské armády také jaderná elektrárna Černobyl a svět zachvátily značné obavy z možného úniku radiace. Vědci tak v reakci na to, po více než třiceti letech od havárie detailně zmapovali úroveň radioaktivity v okolí komplexu. Nově vzniklá mapa může být klíčovým aspektem při postupu odstraňování následků války v okolí Černobylu.

Skupina expertů z Německa a Ukrajiny, po více než třiceti letech, zmapovala úroveň radioaktivity  ochranné zóny v okolí jaderné elektrárny v Černobylu. Vědci získané údaje zapracovali do podrobné mapy, která se může stát důležitým aspektem při odstraňování následků bojů v oblasti.

Přehlednou mapu s vyznačenými úrovněmi radioaktivity zveřejnil krátce před 36. výročím havárie černobylského reaktoru Spolkový úřad pro radiační ochranu (BfS). BfS a ukrajinský státní úřad pro správu ochranné zóny v Černobylu aktuální měření provedli v uzavřené zóně černobylské jaderné elektrárny loni v září, tedy několik měsíců před vypuknutím rusko-ukrajinské války.

Šíření radioaktivity

Podle BfS jsou nové mapy aktuálnější a přesnější než ty z 90. let. Vědci provedli měření ze vzduchu pomocí helikoptér, stejně jako z odběrů půdních vzorků z téměř dvou stovek různých lokalit v okolí Černobylu. Stejně jako u předchozích zjištění i nové údaje potvrzují, že radioaktivita z reaktoru se šířila především na sever a západ od elektrárny. Tato území vykazují nejvyšší úrovně radioaktivity.

Nejnovější měření ukazují, že lokální dávkový příkon gama záření v ochranné zóně je od 0,06 do přibližně 100 mikrosievertů za hodinu v závislosti na místě. Pro srovnání experti uvedli, že přirozený místní dávkový příkon v Německu se pohybuje na úrovni 0,06 a 0,2 mikrosievertů.

Odstranění nevybuchlé munice

V případě pobytu v nejvíce zasažených oblastech by člověk dosáhl 20 tisíc mikrosievertů již po osmi dnech. Tato dávka je například v Německu vedena jako maximální přípustná pro lidi pracující v radioaktivním prostředí. Nové údaje tak mohou být použity pro výpočet toho, jak dlouho mohou lidé zůstat v černobylské ochranné zóně, aniž by byli vystaveni nepřijatelné úrovni radiace.

V souvislosti s válkou na Ukrajině by to mohly být důležité informace pro sanační práce a odstraňování munice v „zakázané“ zóně po skončení konfliktu. Během invaze na Ukrajinu se uzavřená zóna kolem černobylské elektrárny dostala pod ruskou kontrolu. Koncem března se ruské jednotky stáhly a předaly kontrolu zpět ukrajinskému personálu.

Zdroj: ZNZ Network, Independent, BBC

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008