Tenký gelový film umí zázraky. Ze vzduchu vyrobí spoustu vody

 Věda a Výzkum 
28. května 2022 11:52 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Tenký gelový film dokáže za den vyrobit i několik litrů pitné vody University of Texas at Austin / volný zdroj
Vědci z univerzity v Texasu přišli na to, jak snadno vytáhnout i ze suchého vzduchu slušné množství vody. Stačí k tomu tenký gelový film.

Gel je navíc vyrobený z běžných materiálů. Jde o kombinaci celulózy a konjakové gumy, což je hodně rozšířená potravinářská přísada. Když se v určitém poměru smíchají, vznikne gelový film, který umí absorbovat vodu ze vzduchu a následně ji vydat pro různé potřeby. A co víc, výroba gelového filmu je díky běžným materiálům velmi levná. Kilogram filmu vyjde zhruba na 2 dolary.

Jak to funguje

Konjaková guma přitahuje vodu, která se kondenzuje z okolního vzduchu. Pak nastoupí celulóza, která naopak při mírném zahřátí nastřádanou vodu z gelového filmu uvolní. Je to úplně jednoduché a hlavně to funguje.

I výroba gelového filmu není nijak složitá a je ukázkou toho, jak věda někdy může být opravdu jednoduchá. Vědci jen smíchali ve správném poměru gumu a celulózu, směs nalili do formy a když ztuhla, z formy ji vyjmuli. Tím je vše hotovo a gelový film je okamžitě připraven "vyrábět" vodu.

A teď to nejlepší. Gelový film vědci samozřejmě testovali a výsledky byly doslova ohromující. I při vlhkosti vzduchu okolo 30 procent dokázal film vyrobit 13 litrů vody za den při použití jednoho kila filmu. A to je opravdu hodně. A vědci si ověřili, že i například v pouštních podmínkách by za den kilogram filmu stále produkoval slušných 6 litrů vody.

Vědci z univerzity v Texasu tvrdí, že by svůj vynález mohli ještě vylepšit tak, aby produkoval ještě více vody. Například by mohlo jít o silnější film nebo i nějaký jiný mix materiálů, ze kterých bude film vyroben. Otázkou ale je, zda tato superlevná metoda produkce vody bude někdy uvedena do praxe. Lobby vodohospodářských společností bude jistě hodně proti.

Autorský článek, další zdroj: Nature

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47