Vliv hudby na kvalitu našeho života je podle nové metastudie nepopiratelný

 Věda a Výzkum 
26. března 2022 08:10 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
Hudba odráží naše vnitřní pocity, díky čemuž v ní najdeme porozumění  Unsplash
Nová metastudie, tedy analýza již provedených výzkumů, potvrdila pozitivní účinky poslechu hudby či jejího produkování na duševní zdraví a kvalitu lidského života. Hudba také podle těchto výsledků souvisí se zdravým životním stylem. Hudba odráží naše vnitřní pocity, individuální zkušenosti, přičemž neexistuje žádné pravidlo o tom, co je nejlepší poslouchat.

„Hudba má jedinečnou sílu vyjádřit vnitřní stavy nebo pocity,” cituje deník The Guardian zesnulého neurologa Olivera Sackse.

Nová metastudie na základě 26 výzkumů provedených v několika zemích zdůraznila, že hudba poskytuje klinicky významnou podporu duševního zdraví. 

Tyto práce, jejichž přehled vyšel v časopise Journal of the American Medical Association Network Open, se týkaly muzikoterapie, poslechu hudby, produkce hudby, zpěvu a gospelu. Všechny došly ke stejnému závěru: „Hudební intervence jsou spojeny se zlepšením blahobytu,” stojí v dokumentu. 

Výsledky studií byly měřeny kvantitativně prostřednictvím standardizovaných údajů z průzkumu kvality života. 

Autoři metastudie říkají, že zjistili významnou spojitost poslechu hudby, cvičení a lepší tělesné kondice. 

„Budoucí výzkumy jsou potřebné pro objasnění optimálních hudebních intervencí a dávek pro použití ve specifických klinických scénářích a scénářích veřejného zdraví,” píší vědci, kteří upozorňují, že ve studiích existovaly podstatné rozdíly v reakcích na hudbu. 

Hudba jako ozvěna našeho nitra

„Mnoho z nás na základě vlastních zkušeností ví, jak hluboký zásah hudba může mít v situacích, v nichž jde například o operaci, špatné zdraví či duševní problémy,” řekl Kim Cunio, výzkumník zabývající se hudební vědou na Australské národní univerzitě, který se však metaanalýzy nezúčastnil. 

„Tato studie spojuje naše osobní zkušenosti s rostoucím množstvím dat z recenzovaných výzkumů, což o hudbě svědčí jako o předním zásahu do našeho zdravotního systému. Všichni jsme experti na hudbu. Strávili jsme tisíce hodin poslechem hudby, jejím kodifikováním v našem mozku a reagováním na ni.”

„Když cítím, že jsou věci těžké, pustím si hudbu, stejně jako to dělají všichni ostatní. Někdy je hudba záměrnou ozvěnou toho, jak se cítím - ponurá a smutná. Někdy však potřebuji hudbu úplně jiného cítění, která mě dokáže vytrhnout z tohoto prostoru,” pokračuje výzkumník a dodává: „To je tím pravým zázrakem hudby. Že neexistuje žádné pravidlo o tom, co je nejlepší poslouchat. Musíme jít za svým srdcem.” 

Zdroj: Journal of the American Medical Association Network Open, The Guardian.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?