Lidstvo se zničí samo. Koronavirus je toho důkazem

 Věda a Výzkum 
28. března 2020 18:25 / Erik Toman
  0
📷
4 fotografie v galerii
Koronavirus je jen malá hrozba proti genové manipulaci Pixabay
O aktuální epidemii se rozpovídala Soňa Pekanová, současně asi nejznámější česká molekulární genetička. Podle ní v budoucnosti daleko více než koronavirus hrozí „genetický terorismus“. Proti tomu je prý nějaký virus z netopýra legrácka.

Virus je buněčný parazit. Nedokáže žít sám a potřebuje svého hostitele, což je buňka. Hostitele si pečlivě vybírá, jeden virus má rád koně, druhý papoušky a u papouška mu chutná třeba jen výstelka zobáčku. Když se dostane do buňky, zotročí si ji a začne se kopírováním množit. Pro každého svého „potomka“ musí najít další buňku, další domeček. A zůstaneme-li u příměru, když dětičky odcházejí z „rodné“ buňky ven, aby infikovaly další buňky, berou si kus té původní s sebou a roztrhají ji na kusy. Organismus hostitele, třeba onoho papouška, je poškozen a může zemřít. Takto představuje doktorka Pekanová novodobého strašáka, koronavirus, v týdeníku Reflex.

Podle Pekanové existuje možnost, že tento virus byl vytvořen laboratorně, protože tomu odpovídají některé jeho genové charakteristiky, které jsou v některých oblastech atypické od viru přírodního. „Virus neznáme, a tak si každý tvoříme vlastní teorie podle toho, v jakém oboru virologie pracujeme."

„Já si myslím, že to není skutečně přírodní izolát. Nějakou náhodou se stalo, že má v sobě některé sekvence, které mu dávají onu agresivitu. Mezinárodnímu týmu vědců neoponuji, tělo viru je určitě z netopýrů, akorát jeho regulační oblasti podle mě dávají tomu tělu nějaké jiné příkazy, než by to dělal takzvaný divoký typ viru," říká Pekanová.

V budoucnu prý ale hrozí úplně jiná válka. S něčím, co jsme nikdy neviděli. Viry jsou sice pro člověka nejnebezpečnější nepřítel, ale lidstvo se zničí samo. Jak lékařka uvádí, v genetice máme již dnes nástroje, které se dají lehce zneužít. Každý druhý si může za málo peněz pořídit laboratoř, v níž může provádět genové manipulace. Existuje metodika, která se nazývá CRISPR, a ta umí cíleně modifikovat genomy. 

Podle Pekanové je jen otázkou času, kdy se tato metodika zdokonalí natolik, že začne být světu opravdu nebezpečná. „Náš obor spěje do pekla horoucího, protože demokratizací všeho se dostaly všem lidem k dispozici věci, které jim do rukou nepatří. Cokoli kohokoli napadne, že by šikovným způsobem zmodifikoval, tak máme nástroj, aby se mu to podařilo. Tahle technologie CRISPR byla uvedena s tím, že bude jen pro mírové účely nebo pro pacienty s nějakou geneticky podmíněnou chorobou. Upravíme vadný den a bude to fajn. Jenže spoléhejte jen na zákony, kodexy a etiku," uzavírá Pekanová. Přelomové zjištění. Zhoršení dvou smyslů odhalí, zda máte koronavirus.Čtěte více.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve