Nevzhledné hlízy jsou dnes nejdůležitější světovou plodinou. Ale ty jejich neslavné začátky

Keříky brambor byly dlouhá desetiletí pěstovány jako okrasné rostliny
📷
Další 4 fotografie v galerii
 Objevy 
16. listopadu 2018 13:08 / Pixabay
  0   0
Brambory jsou jedna z nejběžnějších, ale i nejvýznamnějších světových plodin. Jejich počátky v Evropě ale nebyly příliš jednoduché. První ochutnávky skončily velmi neslavně.

Brambora. Obyčejná a nepříliš vzhledná hlíza, která však patří mezi nejdůležitější plodiny nedávné historie i současnosti. Je čtvrtou nejdůležitější plodinou na světě. Větší význam pro výživu lidstva má pouze pšenice, rýže a kukuřice.  

Původní oblastí výskytu jsou podhorské a horské oblasti And v dnešním Peru. Na základě archeologických nálezů, jakož i podle moderních molekulárních metod, botanici usuzují, že brambory byly domestikovány v oblasti dnešního Peru přibližně před 4 až 5 tisíci lety. V horských podmínkách, kde se nedařilo kukuřici, byla domestikace brambor podmínkou výživy tehdejších obyvatel a má nemalý podíl na vzniku tamní vyspělé civilizace.

Po dobytí incké říše Španěly v první polovině 16. století se brambory dostávají do Evropy. Zřejmě prvou zásilku brambor dostal darem v roce 1565 španělský král Filip II. Nezávisle na španělských dobyvatelích dovezl brambory do Anglie i slavný mořeplavec sir Francis Drake.

První ochutnávky nové a vzácné exotické plodiny ovšem dopadly velmi neslavně. Kuchaři na španělských šlechtických dvorech si s novou plodinou nevěděli rady, a tak nebyly jejich první výtvory příliš poživatelné. Kuchaři je usmažili na másle a hojně posypali skořicí a cukrem. Nová vzácná pochoutka ze zámoří však urozené panstvo neuchvátila. Naopak. Pokrm byl označen za odporný a moc nechybělo, aby brambory skončily neslavně v propadlišti dějin.

Ještě hůře dopadla první ochutnávka v Anglii. Tam totiž kuchaři připravili pokrm nikoli z podzemních hlíz, ale ze zelených plodů z nadzemní části rostliny, které jsou chuti odporné, naprosto nepoživatelné a navíc jedovaté. Není se co divit, že ani anglické panstvo nebylo hostinou nadšeno.

A tak byly brambory ve svých evropských počátcích považovány za pohanskou, nekřesťanskou, nečistou a zdraví ohrožující plodinu. A na téměř 200 let skončily jako okrasná exotická rostlina na dvorech velmožů a v klášterních zahradách. O objevu nejstaršího evropského vína se můžete dočíst zde.

Až okolo roku 1740 rozpoznal význam brambor pruský král Bedřich II. Veliký a nařídil jejich pěstování v tehdejším Prusku, odkud se někdy kolem roku 1778 dostaly i do českých zemí. A protože přišly z Braniborska, traduje se, že odtud vznikl zkomolením jejich dnešní český název.

Brambory se tak postupně v druhé polovině osmnáctého století dostávají i na stoly obyčejných lidí a díky své nenáročnosti a vysokým výnosům zachraňují evropské obyvatelstvo před hrozícími hladomory.

Karel Kovka | inStory.cz
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

tech

Facebook přiznal závažnou chybu. Mohla ohrozit miliony uživatelů

Dům a zahrada

Jak správně pečovat o vánoční kaktus, aby krásně kvetl

Cestování

Říční plavby Evropou se stávají obrovským hitem posledních let

خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn