Je mírná konzumace alkoholu škodlivá? Názory se různí
Jistě jste na to už mnohokrát narazili. Nejrůznější výzkumy zkoumají vliv alkoholu na zdraví člověka a posléze dospívají k nějakým závěrům. Problém je ten, že se tyto závěry v mnoha případech diametrálně liší.
Jen pro příklad. Již dvě desítky let se v lékařských kruzích uznává pojem „francouzský paradox“, který popisuje nízký výskyt nemocí srdce a cév u Francouzů, a to navzdory relativně nezdravé stravě s vysokým obsahem tuků a také vysokému příjmu alkoholu. Vysvětlení tohoto jevu, velmi stručně řečeno, spočívá podle lékařů v tom, že konzumace červeného vína v rozumné míře, tedy cca 2 dcl denně, je zdraví prospěšná. V jiném výzkumu se zase můžete dozvědět, že při pravidelné konzumaci červeného vína mají i kuřáci nižší výskyt rakoviny plic.
A bychom nezůstali jenom u vína. Co třeba pivo? Mírná konzumace piva snižuje podle některých studií ukládání tuku v cévách. Rovněž zvyšuje množství tzv. dobrého cholesterolu v krvi. Aby toho nebylo málo, alkohol obsažený v pivu snižuje riziko vzniku krevní sraženiny, která bývá příčinou infarktu i mrtvice. Když si dáte všechny tyto faktory dohromady, zjistíte, že snad není lepší prevence před mrtvicí a infarktem. A našli bychom jistě i mnoho dalších příkladů, kdy odborníci alkohol v mírných množstvích doporučují. A může vám alkohol pomoci s učením cizích jazyků? Dočtete se zde.
Pak ovšem otevřete internet a do očí vás uhodí titulek, „Zdraví ohrožuje i střídmé pití alkoholu“. A s hrůzou se v takové globální studii dočtete, že i jediná sklenice vína nebo piva denně má negativní dopad na zdraví člověka. Její autoři sice připouštějí, že střídmé pití může snižovat riziko srdečních onemocnění, avšak tento přínos prý výrazně převažují rizika spojená s rakovinou a mnoha dalšími onemocněními.
V roce 2016 podle autorů této studie způsobil alkohol smrt asi tří milionů lidí a byl globálně sedmým nejvýraznějším rizikovým faktorem pro předčasná úmrtí nebo invaliditu. U věkové kategorie od 15 do 49 byl dokonce hlavní příčinou úmrtí. Pro jednu jednotku denně, což je deset gramů čistého etanolu (tj. zhruba malé pivo nebo dcl vína), se riziko zdravotních potíží má zvyšovat o 0,5 procenta. U dvou denně už pravděpodobnost narůstá o sedm procent a u pěti o 37 procent. Podle jedné členky výzkumného týmu dokonce jedna denní sklenice alkoholu způsobí po celém světě na 100 000 úmrtí ročně.
Aby se v tom čert vyznal! Člověk nakonec dospěje k názoru, že zřejmě to nejlepší, co může udělat pro své zdraví, je podobné výzkumy nečíst a chovat se podle vlastního úsudku. Ostatně on je celý život vlastně dost riziková záležitost. I bez nejrůznějších výzkumů.