Nález odhalil, jak na tom byli naši předci se zubním kazem. A jde o velké překvapení

V současné době máme překvapivě více zubních kazů, než měli naši předci
📷
Další 1 fotografie v galerii
 Věda a Výzkum 
15. července 2018 13:11 / Shutterstock
  0   0
Asi není nikdo, kdo by chodil rád k zubaři. Bohužel tam často musíme, protože zubní kazy jsou v současné populaci čím dál častější. Naši předci na tom byli překvapivě lépe.

Známe to všichni. Začne nás bolet zub a bolest nepřestává a nepřestává. Rozumný člověk se tedy vydá do zubní ordinace, aby mu byl kaz, způsobující bolest, odborně ošetřen. Zajímavé je, že v době nepřeberného množství nejrůznějších zubních kartáčků, od mechanických po elektrické a obrovské škále zubních past, ústních vod a dalších přípravků k ošetřování chrupu máme kazů výrazně více, než tomu bylo v minulosti.

Z kosterních nálezů totiž vyplývá, že se v minulosti frekvence zubních kazů v populaci pohybovala okolo pěti procent. O tomto čísle si můžeme nechat jenom zdát. Zubní kaz dnes postihuje v průměru každého druhého člověka. Je to o to zajímavější, že ústní hygiena našich předků nebyla na nijak vysoké úrovni.

K jakémusi čištění zubů bývaly používány roztřepené větvičky, nejrůznější párátka nebo třeba drcené vaječné skořápky. Ostatně v mnoha zemích islámské kultury to tak dělají dodnes. Přes tuto nedostatečnou péči měli lidé zuby zdravější než my. Jak je to možné? Co trápilo naše předky se můžete dovědět v tomto článku.

Za viníka můžeme označit naše stravování. Na zvyšující se podíl zubních kazů má historicky vliv zvyšující se podíl rostlinné potravy obsahující sacharidy a škrob. V Asii pak byla důvodem kultivace a zvýšená spotřeba rýže. A v neposlední řadě, či spíše v prvé řadě, za značný nárůst zubních kazů může zvýšený podíl cukru v naší potravě. Ne nadarmo se poslední století nazývá stoletím cukru.

Cukr totiž představuje optimální živinu pro ústní bakterie, které zubní kaz způsobují. V našich ústech žije přibližně 300 druhů bakterií, které ulpívají na povrchu zubů v podobě lepkavé vrstvy nazývané zubní plak. Bakterie pak přeměňují cukr obsažený v potravinách v agresivní kyseliny narušující zubní sklovinu chránící povrch zubů. Když jí proniknou, je zubní kaz a s ním i nepříjemná bolest na světě.

Pokud již v této fázi navštívíte zubaře a zahájíte včasnou léčbu, pak je možné počínající zubní kaz léčit bez nutnosti „vrtání“. Jestliže léčbu nezahájíte, pak bude nutné pokročilý kaz odvrtat a otvor po kazu vyplnit plombou. A pokud máte smůlu a kaz již zasáhl i zubní dřeň, bývá nutné vrtání a následné vyčištění a ošetření kořenového kanálku. Když ovšem zanedbáte i tuto možnost, pak pravděpodobně přijde na řadu chirurgický zákrok a o zub definitivně přijdete.

Na rozdíl od našich předků však máme dnes k dispozici mnoho účinných prostředků ústní hygieny. Jde jen o to péči nezanedbávat.

Karel Kovka | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

tech

Američané při výbuchu jaderné bomby na atolu Bikini neodhadli její sílu a zamořili tak obrovské území

Dům a zahrada

Vyrobte si originální kousky. Jak malovat na sklo a skleničky?

Cestování

Malý slovník udiček, na které lákají hotely své zákazníky. Na hvězdičky se při výběru rozhodně...

خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn
Zavřít reklamu