Nález odhalil, jak na tom byli naši předci se zubním kazem. A jde o velké překvapení

 Věda a Výzkum 
15. července 2018 13:11 / Karel Kovka
  0
📷
2 fotografie v galerii
V současné době máme překvapivě více zubních kazů, než měli naši předci Shutterstock
Asi není nikdo, kdo by chodil rád k zubaři. Bohužel tam často musíme, protože zubní kazy jsou v současné populaci čím dál častější. Naši předci na tom byli překvapivě lépe.

Známe to všichni. Začne nás bolet zub a bolest nepřestává a nepřestává. Rozumný člověk se tedy vydá do zubní ordinace, aby mu byl kaz, způsobující bolest, odborně ošetřen. Zajímavé je, že v době nepřeberného množství nejrůznějších zubních kartáčků, od mechanických po elektrické a obrovské škále zubních past, ústních vod a dalších přípravků k ošetřování chrupu máme kazů výrazně více, než tomu bylo v minulosti.

Z kosterních nálezů totiž vyplývá, že se v minulosti frekvence zubních kazů v populaci pohybovala okolo pěti procent. O tomto čísle si můžeme nechat jenom zdát. Zubní kaz dnes postihuje v průměru každého druhého člověka. Je to o to zajímavější, že ústní hygiena našich předků nebyla na nijak vysoké úrovni.

K jakémusi čištění zubů bývaly používány roztřepené větvičky, nejrůznější párátka nebo třeba drcené vaječné skořápky. Ostatně v mnoha zemích islámské kultury to tak dělají dodnes. Přes tuto nedostatečnou péči měli lidé zuby zdravější než my. Jak je to možné? Co trápilo naše předky se můžete dovědět v tomto článku.

Za viníka můžeme označit naše stravování. Na zvyšující se podíl zubních kazů má historicky vliv zvyšující se podíl rostlinné potravy obsahující sacharidy a škrob. V Asii pak byla důvodem kultivace a zvýšená spotřeba rýže. A v neposlední řadě, či spíše v prvé řadě, za značný nárůst zubních kazů může zvýšený podíl cukru v naší potravě. Ne nadarmo se poslední století nazývá stoletím cukru.

Cukr totiž představuje optimální živinu pro ústní bakterie, které zubní kaz způsobují. V našich ústech žije přibližně 300 druhů bakterií, které ulpívají na povrchu zubů v podobě lepkavé vrstvy nazývané zubní plak. Bakterie pak přeměňují cukr obsažený v potravinách v agresivní kyseliny narušující zubní sklovinu chránící povrch zubů. Když jí proniknou, je zubní kaz a s ním i nepříjemná bolest na světě.

Pokud již v této fázi navštívíte zubaře a zahájíte včasnou léčbu, pak je možné počínající zubní kaz léčit bez nutnosti „vrtání“. Jestliže léčbu nezahájíte, pak bude nutné pokročilý kaz odvrtat a otvor po kazu vyplnit plombou. A pokud máte smůlu a kaz již zasáhl i zubní dřeň, bývá nutné vrtání a následné vyčištění a ošetření kořenového kanálku. Když ovšem zanedbáte i tuto možnost, pak pravděpodobně přijde na řadu chirurgický zákrok a o zub definitivně přijdete.

Na rozdíl od našich předků však máme dnes k dispozici mnoho účinných prostředků ústní hygieny. Jde jen o to péči nezanedbávat.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky