Starship, která poletí na Mars, bude z nerezové oceli

 Vesmír 
19. června 2020 06:56 / Mirka Malá
  4
📷
3 fotografie v galerii
Vývoj velké kosmické lodi má nyní absolutní prioritu SpaceX
30. května společnost SpaceX úspěšně vyslala astronauty do vesmíru na palubě kapsle Crew Dragon. A byl to opravdu velký úspěch. Nyní je ale čas, aby se pozornost všech upnula na něco ještě mnohem většího.

Sám Elon Musk vzkázal všem zainteresovaným, že vesmírná loď Starship má nyní absolutní prioritu. Důvod je jednoduchý. Má letět tam, kam žádné kosmické plavidlo ještě nikdy nedoletělo.

Náklad i cesta na Mars

Musk odhalil svou loď Starship, která má doletět na Mars, už v loňském roce. Toto kosmické plavidlo uveze až 150 tun materiálu a může, nebo spíše mohla by být rovněž používána k přepravě nákladu z jedné straně zeměkoule na druhou.

Navíc to podle nejnovějších informací z NASA vypadá, že Starship by mohl v roce 2024 posloužit i v misi Artemis, která má dopravit kosmonauty na Měsíc. A nic na tom nemění fakt, že prototyp Starshipu na konci května při jedné ze zkoušek vybouchnul.

Společnost SpaceX, která na konci května ztratila prototyp lodě SN4, následně uvedla, že k problémům došlo při testování rychlého odpojení.

Loď z nerezové oceli

Prototyp SN5 nicméně umožní SpaceX pokračovat rychle v práci. Kosmická loď je zcela z nerezové oceli, která nahradí uhlíková vlákna.

Právě s uhlíkovými vlákny měl sám Musk velký problém. Jsou drahá, 35 procent materiálu jde při řezání tzv. do šrotu a na loď je potřeba 60 až 120 vrstev tohoto materiálu.

"Většina ocelí, jakmile se dostanete ke kryogenním teplotám, se stanou velmi křehkými. Viděli jste trik s tekutým dusíkem? Nastříkáte tekutý dusík na ocel a po úderu kladivem se rozbije jako sklo. To platí pro většinu ocelí, ale ne pro nerezovou ocel, která má vysoký obsah chromu a niklu. To ve skutečnosti zvyšuje její sílu a tažnost, která je  velmi vysoká. Takže máte například 12 až 18 procent tažnosti při, řekněme, mínus 330 stupňů Fahrenheita. Velmi tažné, velmi houževnaté. Žádné problémy s lámavostí," vysvětlil sám Musk.

Navíc se s ocelí poměrně jednoduše pracuje, a to je jeden z důvodů, proč společnost SpaceX po výbuchu čtvrtého prototypu nepropadla panice a po dvou týdnech znovu rozjela testování na novém prototypu rakety. Dále čtěte: Po Crew Dragon přichází na řadu Orion. Doletět má na Měsíc.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve