Rusko hrozí opuštěním programu Mezinárodní vesmírné stanice kvůli sankcím USA

 Vesmír 
10. června 2021 17:01 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Napjaté rusko-americké vztahy se promítají i do vesmírné spolupráce NASA
Ruský šéf vesmírného programu hrozí, že Rusko opustí program Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) v roce 2025, pokud USA nezruší sankce proti ruskému vesmírnému sektoru.

"Pokud sankce zůstanou a nebudou v blízké budoucnosti zrušeny, budou za otázku vystoupení Ruska z ISS odpovědní američtí partneři,“ řekl generální ředitel Roscosmosu Dmitrij Rogozin během slyšení v ruském parlamentu, jak uvedla stanice NBC News. "Buď spolupracujeme, v takovém případě budou sankce okamžitě zrušeny, nebo nebudeme spolupracovat a budeme pracovat na vlastní stanici,“ dodal Rogozin. Rusko se letos v létě chystá zavést na ISS nový dokovací modul, který by mohl sloužit jako uzel nezávislého komplexu.

Rusko nemůže vypustit satelity

Rogozin také tvrdil, že Rusko nemůže vypustit některé satelity, protože sankce USA blokují dovoz některých mikročipů.

Zatím slovní válka mezi Ruskem a USA pokračuje i přes fakt, že od roku 2011, kdy přestaly létat americké raketoplány, byly ruské rakety Sojuz pro americké astronauty jediným dopravním prostředkem na Mezinárodní vesmírnou stanici. Tato situace se však loni změnila, když posádky na ISS začala vozit společnost SpaceX.

Vesmírná spolupráce mezi USA a Ruskem trvá už od roku 1975

Čerstvé prohlášení Roscosmosu uvádí, že sankce a nedostatek oficiálních informací o budoucnosti ISS podstatně brání spolupráci mezi Ruskem a USA ve vesmíru, která sahá až do mise testovacího projektu Apollo-Sojuz z roku 1975. Platnost současné dohody o ISS má skončit v roce 2024, ačkoliv mnoho partnerů vyjednává o prodloužení jejího provozu nejméně do roku 2028.

Američané a Rusové jsou hlavními partnery programu ISS od pádu Sovětského svazu v 90. letech, kdy byla upravena dohoda o vesmírných stanicích tak, aby umožnila ruskou účast, částečně kvůli mezinárodním obavám, kam by ruští kosmičtí inženýři mohli chtít směřovat během rozpadu Sovětského svazu.

Rusko ale nyní tvrdí, že potřebuje další záruky, aby bylo možné po roce 2024 pokračovat. "Jde o sankce zavedené americkou administrativou proti podnikům ruského kosmického průmyslu, jakož i absenci jakýchkoliv oficiálních informací od amerických partnerů o plánech na další kontrolu a provoz ISS,“ uvedl Roscosmos ve svém prohlášení.

Pokud tedy rusko-americká spolupráce na ISS za několik let skutečně skončí a Rusko se rozhodne postavit vlastní stanici, bude jich ve vesmíru hned několik. Protože plány na vlastní stanici má i Čína. Dále čtěte: Tajemné zářící mraky nad Marsem jsou krásné a neobvyklé.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve