V Číně objevili dávný artefakt obrovské hodnoty. Soška je stará více než deset tisíc let

 Věda a Výzkum 
15. června 2020 06:26 / Lukáš Bauer
  2
📷
3 fotografie v galerii
Archeologové objevili jeden z nejstarších uměleckých předmětů na světě Best Colleges for Archeology
Během archeologických vykopávek ve střední části Číny byl objeven velice vzácný artefakt v podobě sošky ptáka vytesané z ohořelé kosti. Stáří tohoto drobného předmětu vědci odhadují nejméně na 13 500 let a řadí ho tak mezi nejstarší podobné nalezené předměty. Žádné starší umělecké dílo na území Číny nebylo dosud objeveno.

Archeologové učinili jedinečný objev, když v oblasti střední Číny v provincii Che-nan objevili více než 13 000 let starý artefakt. Podle vědců soška ptáka vytesaná do ohořelé kosti představuje nejstarší podobné umění nalezené na území Číny. Vědci pomocí moderních metod stanovili stáří předmětu na 13 500 let.

Tato figurka představuje některý druh zpěvného ptáka na podstavci vytesaném kamenným nástrojem. Na předmětu jsou totiž patrné stopy po nástrojích podobým pazourku. Její tvůrce sošku navíc přesně vyvážil, aby jeho výtvor nepadal na jednu stranu.

Tvůrce znal principy rovnováhy

Díky těmto zjištěním si mohou vědci udělat lepší obrázek o tom, jací byli tito dávní lidé. Například ze schopnosti sošky designovat takovým způsobem, aby držela ve vzpřímené poloze, vědci odvodili, že těmto lidem byl známý princip rovnováhy.

Podle dosud evidovaných objevů se jedná dokonce o nejstarší trojrozměrné dílo na celém území východní Asie. Podobné nalezené předměty měly maximální stáří okolo pěti tisíc let. Nálezy představovaly většinou ozdobné předměty z kamene, kostí nebo skořápek mušlí a dalších vodních tvorů.

Nejstarší podobný předmět na světě pochází z Německa

Dosud nejstarší známý umělecký předmět na světě byl objeven v jižní části sousedního Německa, který vědci datovali do doby před 40 tisíci lety. Vědci zatím stále nevědí, jak se tyto výtvory po světě rozšířily, zda vznikaly na více místech současně, nebo se rošířily z jednoho místa. Figurka z Číny ale není podobná předmětům objeveným na evropském kontinentu. Dále čtěte: (Starověký chrám nalezený v Izraeli přepisuje historii).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod