Ve vesmíru se nachází podivný objekt. Vymyká se všemu, co astronomové znají

 Vesmír 
20. března 2021 18:20 / Lukáš Bauer
  12
📷
3 fotografie v galerii
Černé díry se zpravidla nacházejí ve středu galaxií Depositphotos
Astronomové objevili ve vzdálenosti přibližně 230 světelných let od Země velice zvláštní černou díru, která odporuje všemu, co vědci o těchto objektech vědí. Běžně se totiž tyto masivní vesmírné objekty nacházejí v samotném středu galaxií, tato však putuje vesmírem.

Ve vzdálenosti přibližně 230 milionů světelných let čekalo na astronomy velké překvapení v podobě černé díry, která se chová zcela odlišně, než je běžné. Všechny černé díry, které dosud astronomové objevili, mají jedno společné - nacházejí se uprostřed svých galaxií. Nově objevený objekt o hmotnosti tří milionů Sluncí však těmto znalostem odporuje a pohybuje se směrem ven z galaxie do volného vesmíru.

Supermasivní černou díru, která se podle vědeckých výpočtů řítí vesmírem rychlostí okolo 170 tisíc kilometrů za hodinu, se podařilo objevit díky analýze dat z dnes již nefunkční observatoře Arecibo a Gemini před dvěma lety. Nyní svůj výzkum tohoto zvláštního objektu vědci zveřejnili v obsáhlé studii, která byla publikována v odborném časopise The Astrophysical Journal.

Původně si mysleli že je to chyba

Vědci se nejdříve domnívali, že při analýze dat z observatoře udělali někde chybu, protože pohybující se černou díru ještě nikdy neviděli. Až teprve poté, co celou analýzu několikrát prošli a ověřili, zjistili, že se jedná skutečně o masivní černou díru, která se vysokou rychlostí pohybuje vesmírem a od centra galaxie se vzdaluje. 

Černá díra, jež byla objevena v galaxii s označením J0437+2456, je navíc obalená v megamaseru, což je označení pro extrémně jasné galaktické jádro. Právě během výzkumu těchto megamaserů vědci narazili na tuto podivnou pohybující se černou díru. Vědci však zatím nevědí, jak je něco takového možné a v současné době zvažují několik teorií.

Několik teorií

Jednou z možností může být, že černá díra vznikla spojením více menších černých děr a vychýlila se tak ze své běžné dráhy. Další teorie zase hovoří o tom, že černá díra možná vůbec nepochází z galaxie, ve které se nyní nachází. K tomu mohlo dojít například sloučením galaxií nebo jinou velkou vesmírnou událostí. Vědci také zvažují možnost, že se jedná o systém se dvěma černými dírami, z nichž druhou se nepodařilo objevit. Vědci se budou objektu nadále věnovat s cílem objasnit tuto vesmírnou záhadu. Dále čtěte: (Astronomové našli první možnou exoplanetu s tektonickou aktivitou).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47