Na oběžné dráze do sebe mohou narazit dvě nefunkční družice. Srážka může vytvořit obrovské množství nebezpečných úlomků

 Věda a Výzkum 
30. ledna 2020 19:36 / Lukáš Bauer
  0
📷
3 fotografie v galerii
Vyřazený infračervený dalekohled se může srazit s menší družicí Internet
Během tohoto týdne se mohou na oběžné dráze srazit dvě vysloužilé družice a vytvořit tak množství nebezpečných, rychle se pohybujících úlomků. Dvojice vyřazených satelitů je totiž na kolizní oběžné dráze a během průletu se k sobě mohou přiblížit na patnáct až třicet metrů. Šance, že dojde ke srážce, není zanedbatelná.

Na oběžné dráze kolem Země se nachází velké množství nefunkčních družic, zbytky raket a dalších zařízení, které se tam nahromadily od začátku éry dobývání vesmíru. Ke srážkám satelitů dochází sice zřídka, ale každá taková událost vytvoří obrovské množství nebezpečných úlomků.

Nyní společnost LeoLabs, která monitoruje pohyb družic ve vesmíru, zveřejnila zprávu, která upozorňuje na možnost blížící se srážky dvou vysloužilých satelitů. Během čtvrtka 30.1. se totiž satelity přiblíží na vzdálenost 15 - 30 metrů a možnost srážky je větší než jedno procento.

Jedním ze satelitů je infračervený dalekohled IRAS, který byl vypuštěn v roce 1983, a jehož úkolem bylo zkoumat vesmír v infračerveném spektru, které otevřelo cestu ke zcela novému rozměru vnímání vesmíru. Tento satelit má tvar válce o průměru 2 metry a výšce 3,6 metrů. Díky tomuto satelitu byl poprvé zobrazen střed naší galaxie.

Druhým satelitem je menší experimentální družice GGSE-4 o hmotnosti zhruba 85 kilogramů, který byl na oběžnou dráhu vyslán v roce 1967. Ve vesmíru testoval stabilizaci umělých družic.

Podle expertů je přiblížení na tak malou vzdálenost velice znepokojivé a možnost srážky je poměrně vysoká. Díky rychlosti 15 kilometrů za vteřinu by totiž obě tělesa byla v případě srážky rozmetána na tisíce kousků, které mohou být hrozbou pro ostatní satelity. Dále čtěte: NASA ukončí šestnáct let trvající misi infračervené vesmírné observatoře Spitzer.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve