Gigantický čínský dalekohled je v provozu. V temném vesmíru bude hledat známky života

 Vesmír 
19. ledna 2020 17:33 / Lukáš Bauer
  0
📷
5 fotografií v galerii
Gigantický teleskop bude vyhledávat mimozemský život Internet
Čína oficiálně zahájila provoz největšího rádiového teleskopu na světě, který měří v průměru půl kilometru. Toto gigantické zařízení, které ve světě nemá obdoby, je primárně určeno k průzkumu hlubokého vesmíru a vyhledávání mimozemského života.

Výstavba obrovského čínského rádiového dalekohledu trvala několik let a nyní byl oficiálně zahájen jeho provoz. Toto největší zařízení svého druhu na světě bude vyhledávat mimozemský život ve vzdálených částech vesmíru.

Obrovská anténa rádiového teleskopu měří v průměru 500 metrů a pomůže nejen čínským vědcům nahlédnout do útrob hlubokého vesmíru a lépe poznat zdejší podmníky. Stavba gigantického zařízení v čínské provincii Kuej-čou trvala několik let a Čínu vyšla na 4,3 miliardy dolarů, přičemž výzkum na něm budou provádět experti z celého světa.

Reflektor parabolické antény teleskopu se skládá ze 4 450 panelů trojúhelníkového tvaru. Během nedávného testu prý teleskop zaznamenal rádiové signály z objektu vzdáleného 1 351 světelných let od Země.

Zařízení s názvem FAST (Five hundred meter Aperture Spherical Telescope) je dvakrát citlivější než obrovský teleskop Arecibo v Portoriku. Tento teleskop je však mnohem menší a v průměru měří pouze 305 metrů. Z tohoto zařízení bylo v roce 1974 odesláno rádiové poselství lidstva do vesmíru.

Čínský satelit FAST byl částečně uveden do provozu již v roce 2016, ale jeho oficiální spuštění bylo zahájeno až nyní. Teleskop bude pátrat nejen po gravitačních vlnách, ale bude také detekovat rádiové signály z ostatních galaxií. Vědci očekávají, že díky novému teleskopu by mohli objevit až tisíc nových galaxií. Dále čtěte: (NASA poprvé potvrdila přítomnost parních gejzírů na povrchu Jupiterova měsíce).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47