Podzemní řeka ve Slovensku se propadla o desítky metrů. Vědci už jsou na stopě příčině

 Věda a Výzkum 
04. října 2020 13:18 / Lukáš Bauer
  4
📷
2 fotografie v galerii
Podzemní slovenská řeka byla ovlivněna změnami klimatu Wikimedia Commons / CC by SA
Známá slovenská podzemní řeka Styx pomalu, ale jistě mizí. Tato ozdoba Slovenského krasu, výjimečná svým ekosystémem, který byl zařazen na seznam mokřadů světového významu, se podle měření propadla o desítky metrů.

Slovenská podzemní řeka Styx se kvůli změně klimatu začala propadat, v místech až o desítky metrů. Jeskyně Domnica, jíž řeka protéká, se stává každoročně cílem mnoha turistů, kteří se chtějí po podzemní řece projet.

Jeskyně nacházející se ve Slovenském krasu byla v roce 2001 zapsána na seznam mokřadů světového významu. V této lokalitě bylo vědci spočítáno nejméně 500 druhů jeskynních tvorů.

Tato jedinečná jeskyně s podzemní řekou se však nyní stává obětí globálního oteplování. Jak ukazují měření, hladina vody klesla až o desítky metrů a koryto řeky Styx je již druhým rokem uplně suché.

Vytváří se nové koryto řeky

Voda se začala vytrácet před deseti lety. Tehdy již nebylo možné projížďky na loďce provozovat po celou sezonu. Nezmizela ale docela, protože vědci již vědí, že přibližně v padesátimetrové hloubce se nyní vytváří nové koryto, které pak ústí v Maďarsku.

Přestože Slovensko je obecně deštivější oblastí střední Evropy, přívalové a bouřkové deště půda nedokáže vsáknout a voda odtéká po povrchu. Podle klimatologů by pozitivní význam mohla mít například silná sněhová pokrývka. S vlivem globálního oteplování toho ale bohužel nadělat moc nejde, a proto je budoucnost této turistické atrakce velice nejistá. Dále čtěte: (Potápěči objevili v zatopené jeskyni pravěký důl. Lidé používali zvláštní způsob těžby).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008