V izraelské metropoli z doby bronzové žily tisíce lidí. Vědci objevili základy významných staveb

 Objevy 
25. ledna 2020 15:47 / Lukáš Bauer
  0
📷
3 fotografie v galerii
Rozsáhlé město z doby bronzové bylo objeveno během stavebních prací Internet
V Izraeli archeologové objevili koncem loňského roku rozsáhlé město z doby bronzové, jehož stáří odhadují nejméně na pět tisíc let. Vědci považují tento objev za jeden z nejvýznamnějších v historii Izraele. Ve starověkém městě mohlo žít podle odhadů až šest tisíc lidí.

Izraelský památkový úřad před koncem loňského roku oznámil nejvýznamnější nález poslední doby v podobě starověkého velkoměsta. V této metropoli z doby bronzové, která je stará přibližně pět tisíc let, mohlo žít podle odhadů archeologů až šest tisíc lidí.

Základy starověkého města objevili dělníci během přípravných prací pro výstavbu dálniční komunikace. Přivolaní archeologové poté odhalili obrovské rozměry celého nálezu a objevili na místě také velké množství různých artefaktů.

Obrovské město se podle archeologů rozkládalo na ploše 65 hektarů a tvořila ho převážně menší obydlí. Součástí města byl také velice neobvyklý rituální chrám, ve kterém vědci objevili zvířecí kosti a rituální předměty.

Podle prvotních průzkumů vše naznačuje, že ve městě sídlila organizovaná a sociálně rozvrstvená společnost, která se živila převážně zemědělstvím. Některé objevy ale vědcům napovídají, že ve městě kvetl také obchod.

Archeologové se nyní snaží zjistit, co stálo za úpadkem a opuštěním takto významného starověkého města. Odborníci se domnívají, že za odchodem lidí z města mohly stát klimatické změny, které oblast proměnily v polopoušť. Dále čtěte: Archeologické megaobjevy, které v letošním roce veřejnosti neuniknou.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve