Vědci našli v jezeře neidentifikovanou podivnou DNA

 Záhady a tajemství 
22. ledna 2020 11:50 / Mirka Malá
  4
📷
4 fotografie v galerii
Mýtus o Nessie znovu ožívá díky DNA Depositphotos
Záhada lochnesské nestvůry může být o krok blíže k vyřešení poté, co vědci našli neidentifikovanou DNA ve vodách skotské vysočiny. Lochnesska rozhodně nepřestává přitahovat pozornost nejen široké veřejnosti, ale ani nejuznávanějších vědců světa.

Nessie, jak se skotské příšeře přezdívá, je fakticky zatím jen folklorním stvořením, o kterém se říká, že obývá vody jezera Loch Ness ve Skotsku. Díky několika bizarním pozorováním získává Nessie na celém světě pozornost už téměř jedno století.

Jezerní příšera je často popisována jako obr s dlouhým krkem a jedním nebo více hrby vystupujícími z vody, přesto o její existenci stále neexistuje fyzický důkaz. Vědecká komunita považuje Lochnessku spíš za jev bez biologického základu.

Ale Dr. Neil Gemmell z Uviversity of Otago tímto názorem značně pootočil poté, co jeho výzkumný tým z Nového Zélandu extrahoval genetické vzorky v různých hloubkách po celém jezeře ve snaze zjistit, co v něm doopravdy žije.

Je to úhoř?

"Nemůžeme vyloučit, že to, co lidé tolikrát viděli a věří, že Lochnesska existuje, může být obří úhoř. Potápěči tvrdili, že viděli úhoře, kteří jsou stejně tlustí jako jejich nohy. Existuje tedy i možnost, že ve vodě jsou velmi velcí úhoři," řekl Gemmell.

Přesto se ale Gemmell domnívá, že by muselo jít o nějakou vážnou genetickou mutaci, aby úhoři dorostli tak výjimečných rozměrů, neboť by museli mít zhruba čtyři metry. Přiznal ale, že zhruba 20 procent DNA, kterou jeho tým z vod jezera odebral, se z laboratoří vrátilo jako neidentifikovaná DNA, takže možnost neznámého tvora žijícího ve skotských vodách zůstává otevřená.

Vědci i lovci senzací tak mají další důvod pro nová zkoumání hlubokých vod jezera Loch Ness.

Pověsti o životě Nessie v highlandském jezeře jsou známé už několik staletí. Vůbec nejstarší dochovaná zmínka pochází z 6. století. Největší zájem o Lochnessku ale je od roku 1933, kdy manželé projíždějící autem okolo jezera museli zastavit, protože přes cestu se plazilo tmavé, tlusté tělo, které nakonec zmizelo ve vodě.

Od 60. let 20. století byla podniknuta řada pokusů o zachycení stopy Nessie různými přístroji. Pomocí sonaru byl opakovaně prohledáván celý povrch jezerního dna. Na břehy jezera byly také umístěny kamery s nočním viděním, které se automaticky spouštěly případným pohybem. Japonská expedice dokonce prohledávala jezero Loch Ness v miniponorce.

Ve finále se o odhalení Nessie pokusila i televizní stanice BBC, která monitorovala jezero celé dva roky. Otázkou je, zda neidentifikovaná DNA přinese dalším jejím zkoumáním nějaké nové informace. Každopádně legenda Nessie žije dál a jedna z největších světových záhad zůstává stále nevysvětlena. Dále čtěte: Kolumbova tvrzení o bojích s kanibaly mohou být nakonec pravdivá.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47