Vědci objevili nové detaily z naší galaxie. Díky speciálním infračervenému teleskopu v letadle

 Vesmír 
20. ledna 2020 10:53 / Lukáš Bauer
  1
📷
3 fotografie v galerii
V infračerveném spektru se vědcům naskytly dosud neznámé detaily Mléčné dráhy Internet
Nové záběry pořízené speciáním infračerveným dalekohledem umístěným ve výzkumném letounu odhalují zcela nové detaily z Mléčné dráhy. Na pořízeném panorama je zachycen šest set světelných let dlouhý úsek, kde vznikají nové hvězdy.

Vědci z vědeckého letonu vybaveného infračerveným teleskopem pořídili unikátní panorama Mléčné dráhy, na kterém odhalili nové detaily. Jedním ze zásadních objevů je šest set světelných let dlouhý úsek, ve kterém se rodí nové hvězdy.

Dva světlé oblouky nad středem záběru jsou Arches, nejhustší hvězdokupa v Mléčné dráze. Nachází se zhruba sto světelných let od centra galaxie a 25 tisíc světelných let od Země. Na záběru je také vidět bílomodrá tečka na červeném pozadí, vlevo od středu je zas hustá hvězdokupa Quintuplet s velmi hmotnými hvězdami, které září milionkrát jasněji než Slunce.

Oba objekty je možné pozorovat pouze v infračerveném spektru, protože běžně jsou zahaleny mezihvězdným prachem. Výrazná bílá část vpravo na záběru je prstenec materiálu obklopující supermasivní černou díru Sagittarius A nacházející se přímo v centru galaxie, která se rozpíná do vzdálenosti deseti světelných let.

Tento výzkum přinesl zcela nové poznatky ohledně obří černé díry, o které se vědci domnívali, že jednou všechen materiál z prstence kolem pohltí. Teleskop nyní zřejmě odhalil útvary, které naznačují, že do prstence se dostává stále nový a nový materiál, který černou díru dále živí.

Panorama vzniklo spojením starších údajů, které získala Herschelova vesmírná observatoř a Spitzerův vesmírný teleskop. Část chybějících detailů nyní doplnila zcela nová pozorovací data, která shromáždil největší letecký teleskop SOFIA. Dále čtěte: (NASA poprvé potvrdila přítomnost parních gejzírů na povrchu Jupiterova měsíce).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47