Legendární vědec Stephen Hawking vypočítal konec světa

 Věda a Výzkum 
26. ledna 2020 11:12 / Mirka Malá
  1
📷
2 fotografie v galerii
Legendární vědec vypočítal zkázu Země Depositphotos
Známý vědec Stephen Hawking provedl výpočet pro konec světa, který by ovšem neměl znamenat konec lidské rasy. Detaily odhalil rozhovor, který Hawking poskytl v roce 2017.

Profesor Hawking, který zemřel v roce 2018, byl teoretickým fyzikem, kosmologem a rovněž ředitelem výzkumu Centra teoretické kosmologie na University of Cambridge. Jeho vědecká práce zahrnovala spolupráci s Rogerem Penroseem na teoriích gravitační singularity v rámci obecné relativity a teoretické predikce, že černé díry emitují záření, které bývá často nazýváno Hawkingovo záření. Byl také prvním, kdo stanovil kosmologickou teorii vysvětlenou spojením obecné teorie relativity a kvantové mechaniky.

V roce 2017 BBC vysílala sérii s názvem Stephen Hawking: Expedice New Earth, kde předpovídal, co by se mohlo stát lidem v příštím století. A zatím se zdá, že se nijak nemýlil. Tehdy totiž řekl: „Se změnou klimatu, padajícími asteroidy, epidemiemi a růstem populace je naše vlastní planeta stále ve větším ohrožení. V příštích 1 000 až 10 000 letech je šance na finální katastrofu na Zemi téměř jistá. Než se tak stane, mělo by lidstvo osídlit jiné planety, takže zánik Země by neměl znamenat zánik lidské rasy."

Vesmírné kolonie jen tak nebudou

Hawking také v rozhovoru varoval, že lidé nebudou schopni realizovat vesmírné kolonie minimálně v příštích 100 letech, což znamená, že by si lidstvo v tomto dlouhém období mělo dávat pozor na to, jak s planetou Zemí zachází.

Profesor rovněž upozornil na fakt, že Zemi vážně ohrožují asteroidy. "Jen se podívejte na naše okolí, je plné miliard asteroidů, což jsou staré zbytky z procesů, jež utvářely  Sluneční soustavu. Možnost, že nás jeden z nich vyhladí, není jen věcí hollywoodských filmů o katastrofách, hrozba asteroidů je skutečná."

Hawking rovněž mluvil o asteroidu Apophis, který měl podle původních propočtů s relativně vysokou pravděpodobností zasáhnout Zemi v roce 2029. Pravděpodobně se tak ale naštěstí nestane. Místo toho je tu ale jiná hrozba.

Existují tisíce opravdu velkých asteroidů, některé jsou dlouhé přes deset kilometrů, to znamená třeba jako celý Manhattan. "Asteroid této velikosti zasáhl Zemi před 100 000 000 lety. Ten, co spadl na Zemi před 65 000 000 lety, byl pravděpodobně odpovědný za vyhlazení dinosaurů. Nevíme, kdy udeří další asteroid, ale pokud bude dost velký, mohl by naši planetu zničit," řekl Hawking.

Nedávno přišli japonští vědci s novými informacemi o jednom sledovaném asteroidu, který by mohl kolidovat se Zemí. Podle jejich výpočtů by ale tento menší asteroid mohl Zemi zasáhnout později, než Hawking vypočítal pro mnohem větší asteroidy. Dále čtěte: Vědci se už dlouho dohadují o existenci temné energie.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve