Vyhořelého uranu se nemusíme bát. Vědci našli způsob, jak ho využít

 Věda a Výzkum 
20. ledna 2020 15:00 / Mirka Malá
  20
📷
3 fotografie v galerii
Vědci našli způsob, jak využít uran jako katalyzátor Depositphotos
Otázky, co s nebezpečným vyhořelým uranem, jsou už možná minulostí. Vědci našli způsob, jak použitý ochuzený uran využít k přeměně ethylenu na etan. Reakce funguje kombinací ethylenu s komplexem molekul na bázi uranu se speciálními uhlíkovými kruhy.

Vědci použili ochuzený uran, tedy problematický jaderný odpad, který pomáhá vyvolat cennou chemickou reakci. Zkombinovali ochuzený uran s oktatriynylem a ligandem do komplexu nazvaného uran III. Tento katalyzátor přeměnil ethylen na ethan v reakci zvané hydrogenace. Stejným způsobem získáváme například hydrogenované oleje pro použití v potravinách.

Uran jako katalyzátor

V nové vědecké metodě je organokovová molekula založená na ochuzeném uranu katalyzátorem, který přidává vodík do ethylenu.

Ethan je životně důležitý kus toho, co se nakonec stává plastickým díky jeho přeměně na ethylen. Když se plastový průmysl odvrátil od omezených přírodních materiálů k petrochemikům, cílem bylo snížit dopad na životní prostředí tím, že se vyrobí hojnější a levnější plast. Proměna etanu na ethylen byla obrovským průmyslovým cílem, protože ethylen se používá ve výrobě plastů a stále je vysoce ceněný.

Provést to ale obráceně, tedy přeměnit ethylen na etan, je odrazovým můstkem, který povede ke složitějším reakcím. Etanová rodina zvaná alkan zahrnuje propan, metan a parafin. Všechny jsou cenné jako paliva v různých aplikacích a je možné, že stejný katalyzátor na bázi uranu může pomoci hydrogenovat jiné sloučeniny do těchto cenných materiálů. Vědci jsou nyní velmi optimističtí a jsou rádi, že mají použití pro ochuzený uran, čímž by zároveň vyřešili i problémy s jeho skladováním.

I americká armáda už použila vyhořelý ochuzený uran jako součást určitých zbraní a vojenské výstroje. Aby ale ochuzený uran mohl být používán stabilně i ve vojenském průmyslu, zabere zřejmě ještě hodně času.

Zatímco přeměna ethylenu na etan je starý nápad, nikdo nikdy dosud nepoužil uran. Skutečnost, že nyní toto vyhořelé palivo našlo nové uplatnění, je velmi užitečným krokem pro celý svět. Dále čtěte: Řeky mohou díky nové „modré“ membráně generovat neuvěřitelné množství elektřiny.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve