Prastará armádní technologie poskytuje důležitá data o naší planetě. Vědci využili družicový systém z dob studené války

 Věda a Výzkum 
28. ledna 2021 08:08 / Lukáš Bauer
  0
📷
2 fotografie v galerii
Satelity Corona monitorovaly pohyb sovětských armád Pixabay
Když studená válka mezi Sovětským svazem a USA vrcholila, rozhodli se Američané vytvořit ve vesmíru síť špionážních sateiltů, kterými monitorovali aktivity na sovětském území. Tyto družice nyní po letech od chvíle, kdy skončilo jejich poslání, využívají ekologové k shromažďování dat o naší planetě.

Vesmírný projekt využívá starou technologii Corona pro sledování aktivit na sovětském území a poskytuje důležitá data ekologům. Síť vesmírných družic, která vznikla na vrcholu studené války s cílem sledovat pohyb sovětských vojenských jednotek, tak nyní slouží pro vědecké účely.

Satelity vědcům nahrazují to, co lidské oči nevidí, a využívají tak tuto satelitní síť na orbitě, která například lesníkům poskytuje důležité poznatky o dění v přírodě a v širokém časovém průřezu. Už se tak nemusejí spoléhat na tradiční mapy a zapisování dat.

Sledování Sovětů

Samotný projekt Corona se skládá z mnoha družic, které Američané vypustili na oběžnou dráhu v šedesátých a sedmdesátých letech dvacátého století. Tyto satelity během desítek let svého provozu nashromáždily obrovské množství dat a snímků zemského povrchu. Unikátní snímky byly utajované až do konce milénia, po jejich odtajnění se o ně začali zajímat vědci.

Snímky vědci použili a s pomocí nejmodernějších počítačů díky nim získali unikátní průřez děním na zemském povrchu za posledních padesát let. Dokázali odhalit prastaré zbytky dávných staveb, stejně jako místa, kde dopadaly bomby během druhé světové války, nebo války ve Vietnamu.

Armádní technologie

Tento stařičký systém z dob studené války tak přináší vědcům velice cenné informace z dob, kdy na oběžné dráze téměř žádné vědecké družice nebyly. Družicové vědecké systémy jako Terra nebo Landsat byly na oběžnou dráhu umístěny až po přelomu století. Díky tomu, že se jedná o armádní technologi, jsou fotografie dokonce ve vyšším rozlišení, než které má většina snímkovacích vědeckých satelitů dnes. Dále čtěte: (Kosmonauti viděli z orbitální stanice obří modrý blesk směřující do vesmíru. Lidské oko ho však nevidí).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008