Kosmonauti viděli z orbitální stanice obří modrý blesk směřující do vesmíru. Lidské oko ho však nevidí

 Vesmír 
25. ledna 2021 09:25 / Lukáš Bauer
  0
📷
2 fotografie v galerii
Unikátní jev byl zachycen z vesmíru ESA
Posádka Mezinárodní vesmírné stanice měla tu čest a spatřila vůbec poprvé v historii takzvaný modrý výtrysk. Jedná se o vzácný modrý blesk, který směřuje místo k zemskému povrchu směrem do vesmíru. Tyto záblesky jsou natolik krátké, že není možné je pozorovat lidským okem.

Kilometry nad bouřkovými mraky se tvoří zvláštní modré blesky, které není možné pozorovat lidským okem, díky tomu, že trvají příliš krátkou dobu. Velice krátké záblesky tak dokáží odhalit pouze vědecká zařízení. Jeden z takových přístrojů byl umístěn i na mezinárodní vesmínou stanici a nyní poprvé shora zachytil tento zvláštní úkaz.

Krátké záblesky se také nazývají „modré výtrysky“ a jedná se o silné výboje elektrické energie, které jsou svými vlastnostmi, nikoliv však vzhledem, podobné bouřkovým bleskům. Tyto obrovské výboje vznikají vysoko nad bouřkovou oblačností a vystřelují desítky kilometrů do zemské stratosféry. Jejich pozrování je proto velice obtížnou disciplínou.

Dloho byly jen teorií

Existenci modrých výtrysků předpovídal počákem dvacátého století skotský fyzik Charles Wilson, ale pro jeho tvrzení v té době neexistovaly přímé důkazy. Jeho předpověď se potvrdila až o mnoho let později, kdy byl zcela náhodou v roce 1989 pořízen snímek tohoto zvláštního úkazu. Později se tomuto fenoménu začala věnovat řada speciálních oborů a bylo pořízeno značné množství snímků.

V současné době se vědci snaží tyto modré blesky sledovat z vesmíru pomocí speciálních zařízení, jako byl například satelit TARANIS, který byl zničen během nepodařené startu nosné rakety. Stejným přístrojem s názvem ASIM, jako byl na palubě satelitu, je vybavena také mezinárodní vesmírná stanice (ISS), kde byl instalován před dvěma lety.

Záhadný jev

Vědci zaznamenali velké monžství těchto blesků, jež vznikají vysoko nad oblačností, ale o jejich vzniku a vlastnostech se toho stále příliš neví. Jejich fotografie v minulosti zachytil také raketoplán americké NASA, který zkoumal bouřky a fotografie, na kterých byly záblesky zachyceny, vedly k instalaci zařízení ASIM na palubu ISS s cílem lépe tento fenomén prozkoumat. Dále čtěte: (Gigantický blesk měřil stovky kilometrů. Vědci zveřejnili zajímavá data).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47