Vědci objevili nový stav hmoty. Tekuté sklo

 Věda a Výzkum 
12. ledna 2021 11:35 / Mirka Malá
  4
📷
3 fotografie v galerii
Sklo je totiž stále velkou záhadou Depositphotos
Ve vzrušujícím novém výzkumu vědci odhalili novou fázi hmoty. Tou je tekuté sklo, což je mírně uspořádaná střední oblast mezi koloidem a pevnou látkou. Nicméně jistá tajemství tu stále jsou.

Sklo má zvláštní divoké vlastnosti, díky nimž se o něj neustále zajímají vědci i široká veřejnost, což znamená, že výzkumy chování skla stále pokračují. Tekuté sklo by mohlo vědcům pomoci lépe porozumět dalším kouskům skleněné skládačky.

Představte si, jak mrzne led, a to nejen ve vaší mrazničce, ale dokonce i ve formě vloček nebo v kalužích. Pouhým okem můžete vidět, jak řádný je tento proces, kdy se krystaly tvoří a rozšiřují se například do středu rybníka nebo kolem okraje podnosu na kostky ledu. Takto se téměř každá kapalina změní na v podstatě každou pevnou látku, tzn. nejprve se uspořádá, a poté se stane krystalickou.

Záhadné sklo

Sklo se takto nechová. Tento záhadný přechod od kapaliny k tuhé látce je tak nějak bez jakéhokoliv řádu. Sklo netvoří krystaly a v pevném skle není žádná předvídatelná struktura. Pokud to zní bizarně, nyní chápete, proč vědci sklo stále studují.

V tomto případě vědci z univerzity v Kostnici v Německu použili ke zvýraznění a izolaci tekutého skla srovnatelnou chemickou směs zvanou koloidní suspenze. Ve svém prohlášení vysvětlili: "Pomocí modelového systému zahrnujícího suspenze elipsoidních koloidů šitých na míru jsme odhalili nový stav hmoty, a sice tekuté sklo, kde se jednotlivé částice mohou pohybovat, ale nemohou se otáčet, což je chování, které dosud u skel nebylo pozorováno."

Problém nevyřešen

Díky nové revoluční studii vědci zjistili, že je tu něco, co fyzicky brání splynutí částic a vytvoření "tekutého krystalu“, který by byl očekávatelný. To naznačuje, že fyzický tvar částic může hrát roli ve složitém nepředvídatelném chování skla.

A tak, stejně jako u mnoha druhů vědy, i v případě skla vědcům nový objev pouze tak nějak zúžil problém. Sklo jako takové zůstává záhadou i nadále. Co to znamená? Že objevení tekutého skla je jen krokem k celkovému vyřešení skelné záhady. Dále čtěte: Nový objev naznačuje, že život na Zemi začal úplně jinak, než jsme si mysleli.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve