Legendární ledovec, který ukrýval unikátní ledové město v podzemí, už nelze zachránit

 Věda a Výzkum 
30. prosince 2020 18:39 / Lukáš Bauer
  2
📷
3 fotografie v galerii
Evropské ledovce pomalu tají Pixabay
Podle nejnovější studie organizace Legambiente, která se zabývá vědeckým zkoumáním ledovců po celém světě, překročil stav ledovců v Evropě kritickou hranici obnovitelnosti. Největší problém v současné době vzniká u alpských ledovců, které mohou roztát již koncem století. Vědci ale také zjistili, že jeden z dolomitských ledovců zmizí již během následujících dvaceti let.

Alpské ledovce již podle vědců z organizace Legambiente nelze zachránit, jelikož jejich stav už je za hranicí možné obnovy. Podle některých dřívějších studií je možné, že většina alpských ledovců zmizí již do konce tohoto století. V nové studii vědci z Legambiente varují před tím, že to může být i mnohem dříve.

Jedním z ledovců, který je již odsouzený k zániku, je například Marmolada v Dolomitech. Tento známý ledovec má podle vědců už jen velice krátkou budoucnost, protože s velkou pravděpodobností zcela roztaje během příštích dvaceti let. A není zdaleka jediný, který zmizí dříve než do konce století.

Rychlost tání je obrovská

Organizace Legambiente, která se zaměřuje na klimatické změny, biodiverzitu a obnovitelné zdroje energie, také uvedla, že alpské ledovce přišly od konce 19. století o více než padesát procent své hmoty. Podle vědců se jedná o smutnou ukázku toho, jak nádherná a velice křehká rovnováha vysokohorských prostředí podlehla vlivům globálního oteplování. Největší nárůst odtávání ledu z horských pásem však byla zaznamenána až v 80. letech minulého století.

Tající led ledovce Marmolada tak čas od času vydává svá ledová tajemství v podobě prastarých artefaktů, mrtvých těl nebo zbraní. V oblasti již byl nalezen například mrtvý voják z první světové války, sklady potravin a různé lovecké příbytky zhotovené z dřevěných kůlů.

Podzemní město

Tento ledovec byl totiž místem, kde rakouské vojsko vykopalo síť podzemních ledových tunelů. Vojáci se do ledovce dostali prasklinami a vytvořili naprosto unikátní ledové město s více než dvanácti kilometry tunelů vydlabaných v ledu. Italská armáda nebyla ledovec schopná dobýt, a proto se později stáhla. V oblasti se tak nachází spousta zbraní a dalších předmětů spojených s první světovou válkou. Dále čtěte: Pod antarktickým ledovcem se děje něco zvláštního. Vědci pod něj spustí speciální miniponorku.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve