Satelitní data odhalují zajímavou skutečnost. Opatření proti pandemii přinesla celé Evropě něco velmi pozitivního

 Věda a Výzkum 
26. září 2020 09:55 / Lukáš Bauer
  16
📷
3 fotografie v galerii
Snížení emisí má pozitivní vliv nejen na přírodu Pixabay
Drastická opatření proti šíření pandemie koronaviru na jedné straně lidem ztěžují život, na straně druhé však výrazně prospívají životnímu prostředí, ve kterém lidé žijí. Velice dobrým ukazatelem je čistota ovzduší, která byla v Evropě největší za poslední desetiletí.

Opatření proti šíření pandemie nového koronaviru, která zavedla drtivá většina Evropských států, má kromě ochrany lidí mnoho negativních, ale také pozitivních vlivů. Mezi pozitiva tak například můžeme řadit výrazný dopad na lepší životní prostředí. Evropská agentura pro životní prostředí (EEA) uvedla, že v březnu a dubnu se koncentrace oxidu dusičitého nad Evropou snížila až o 20 procent.

V některých jihoevropských státech jako například v Itálii, Francii, nebo Španělsku byla dokonce naměřena koncentrace až o 50 procent nižší, než bývá běžné. Velice dobré výsledky však vykazují i údaje z července a srpna, kdy se koncentrace skleníkového plynu pohybovaly nejméně 10 procent pod dlouhodobým průměrem.

Podle EEA je hlavní příčinou takového poklesu koncentrace oxidu dusičitého snížení výroby předních producentů tohoto skleníkového plynu, jako jsou automobilky, výrobní závody a uhelné elektrárny. Tyto důležité poznatky získala EEA z dat satelitů evropské služby Copernicus, která se zaměřuje na dlouhodobé sledování změn zemského klimatu.

Snížení emisí zachrání tisíce lidských životů

Podle zprávy EEA z minulého týdne má opatření proti šíření koronaviru druhotný efekt v ochraně lidského zdraví. V souvislosti se znečištěním totiž v Evropě umírá ročně asi 400 tisíc lidí.

Oxid dusičitý je tichý zabiják

Oxid dusičitý má na lidskou společnost negativní vliv rovnou v několika rovinách. Je jedním z faktorů, který má vliv na vznik kyselých dešťů, jež poškozují nejen lesy a vodní organismy, ale také stavby nebo památky. Vysoké koncentrace oxidu dusičitého také způsobují u lidí záněty dýchacích cest od lehkých forem až po edémy plic a některé výzkumy předpokládají i jeho vliv na vznik rakoviny a poškození DNA. Dále čtěte: (Tato interaktivní mapa ukazuje, kde se nacházel váš domov na Zemi před 750 miliony let).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47