Vědci zjistili, že nemoc COVID-19 poškozuje důležité orgány. Vyléčení se s následky mohou potýkat několik let

 Věda a Výzkum 
25. září 2020 10:29 / Lukáš Bauer
  0
📷
2 fotografie v galerii
COVID-19 způsobuje poškození plic Pixabay
Určité procento pacientů, kteří se vyléčili z nemoci COVID-19, má i po dlouhé době od ukončení léčby poškozené plíce. V některých případech pacientům nemoc poškodila srdce. Někteří pacienti také mohou trpět delší dobu nechutenstvím k jídlu a dalšími doprovodnými obtížemi.

Podle lékařských záznamů provází v některých případech pacienty vyléčené z nemoci COVID-19 nepříjemné poškození plic. Toto poškození dýchacího ústrojí je patrné až u 40 procent případů, a to i několik měsíců po vyléčení.

Lékaři vyléčené lidi testují na citlivost jejich čichu pomocí fix. Tyto fixy by měly pacientům vonět jako ovoce nebo potraviny. Pacient, který je v pořádku, by měl zcela přesně určit o kterou potravinu nebo ovoce se jedná.

Společným příznakem jsou problémy s čichem

Problémy s čichem má totiž až 90 procent všech nakažených lidí. Porucha čichu však nemusí nutně znamenat onemocnění COVID-19, jelikož provází i další onemocnění. Důležité však je, že u nemoci COVID-19 se v mnoha případech jedná o dlouhodobější následek prodělaného onemocnění.

Poškození plic způsobuje dušnost 

Dalším znepokojivým faktem je, že velké procento pacientů vykazuje méně či více vážné poškození plic. Tito pacienti tak mohou trpět výraznou dušností při zatížení, a to i několik měsíců poté, co se zcela vyléčí.

Vědci a lékaři zkoumali celkem 79 lidí z Královéhradeckého kraje. Většina z nich měla velmi mírný průběh onemocnění. K podobným výsledkům dospěli i autoři některých zahraničních studií.

Poškození srdce

U onemocnění COVID-19 bylo již také dříve zjištěno, že v některých případech pacientům nemoc poškodila srdce. Virus totiž může napadat i tento klíčový orgán a způsobovat v něm zánětlivá ložiska. Vědci však podotýkají, že poškození srdce se zpravidla neobjevuje u lidí s mírnějším průběhem nemoci. Dále čtěte: (Vědci tápou. Důležitý článek v přenosu koronaviru je pro ně stále neznámý).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod