Existuje skupina lidí, která má horší průběh onemocnění covid-19 a očkování nepomůže

 Věda a Výzkum 
31. srpna 2020 10:15 / Erik Toman
  1
📷
4 fotografie v galerii
Lidé s nadváhou mají mnohem horší průběh onemocnění covid-19 Depositphotos
Nejčastěji se jako přitěžující faktor pro průběh onemocnění covid-19 uvádí věk. Ten nikdo neovlivní. Hned dalším faktorem je však tělesná hmotnost. Lidé s nadváhou mají horší průběh onemocnění covid-19, jsou častěji hospitalizovaní, a podle dosavadních údajů i častěji nákaze podléhají.

V rámci komplexní studie vědci nyní ukázali přesná čísla udávající, o kolik se zvyšuje riziko u lidí s nadváhou, a naznačili, že ani očkování nemusí být účinné. Již provedené studie ukázaly, že lidé, kteří mají BMI vyšší než 30, jsou více náchylní k nákaze covid-19. Nová studie se zaměřila na to, o kolik přesně mají lidé s nadváhou vyšší riziko hospitalizace, intenzivní péče, a o kolik procent mají vyšší riziko úmrtí. Vedoucí studie Barry Popkin uvedl, že byl nálezy šokován, protože riziko úmrtí na covid-19 spojené s obezitou je výrazně vyšší, než si kdokoli myslel.

Spojené státy americké a Velká Británie jsou země, které mají nejvyšší počty obézních lidí na celém světě. Údaje ukazují, že 40 % dospělých Američanů má nadváhu, ve Velké Británii se jejich počet blíží téměř k 30 %. Na varovná čísla upozornila Univerzita v Severní Karolíně (UNC) a Světová banka. Apelují na vlády, aby bojovaly proti obezitě, a to i ve Velké Británii, kde Boris Johnson vyhlásil válku obezitě poté, co sám onemocnění prodělal. Nedávná iniciativa britské vlády zahrnovala omezení reklam na nezdravá jídla a nabídky supermarketů. Ústav pro výzkum veřejné politiky však žádá, aby vláda zaujala přísnější stanovisko a zašla ještě dál.

Navrhují, aby boj proti obezitě zahrnoval 8% daň z nezdravých potravin, které překračují určitou energetickou hodnotu. Podle Guardian tato daň byla účinná v Maďarsku i Mexiku, protože lidé začali jíst méně nezdravá jídla a výrobci se museli adaptovat na výrobu zdravějších potravin. Velká Británie již v minulosti nařídila daň za sladké nealkoholické nápoje, ale po těžkému průběhu onemocnění covid-19 se Boris Johnson rozhodl, že je třeba s obezitou bojovat účinněji.

Nová studie University of North Carolina v Chapel Hill odhalila, že lidé s nadváhou, tedy s BMI nad 30, mají o 113 % vyšší riziko, že budou hospitalizováni a 74 % z nich bude vyžadovat intenzivní péči. A jak sám šokovaný vedoucí studie Popkin uvedl, riziko úmrtí na covid-19 u obézních lidí je téměř 50 %. Nejen, že obezita zkracuje život, protože způsobuje chronická onemocnění jako je cukrovka 2. typu, mrtvice či srdeční příhody, ale způsobuje tak i značné finanční zatížení zdravotního systému. Podle Popkina a jeho týmu výsledky zkoumání naznačují, že i vyvíjená vakcína bude u obézních lidí méně účinná. Vědci tápou. Důležitý článek v přenosu koronaviru je pro ně stále neznámý.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008