Význam slov poznáme rychleji než význam emotikon, zjistili vědci

 Věda a Výzkum 
31. prosince 2021 14:47 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
Emotikony vznikly proto, aby urychlovaly komunikaci. Vyjadřují zejména emoce. Pexels
Emotikony jsou snazším a rychlejším komunikačním prostředkem než slova, ale trvá nám déle, než určíme jejich význam, zjistili vědci v nové studii. Obrázek totiž nejprve musí rozpoznat náš mozek a pak jej přiřadí k určitému slovu.

Emotikony byly vytvořeny v Japonsku koncem 90. let. Měly zkrátit čas k vyjádření určitých slov. Už by ale nikoho nenapadlo, že tyto dnes velice rozšířené pomůcky prodlužují schopnost poznat, co chce odesilatel vlastně sdělit. 

Němečtí vědci zahrnuli ve své studii 53 rodilých mluvčích. Ti četli na monitoru věty po slovech, přičemž některá slova byla nahrazena emotikony. 

Většina účastníků význam slova vyjádřený emotikonem sice poznala, ale trvalo jim to o asi 350 milisekund déle oproti větám s obyčejnými slovy. Celkový čas rozpoznání významů slov nahrazených emotikony byl 804 milisekund a obyčejných slov 456 milisekund. 

Pomalejší zpracování 

„V prvním kroku dochází v mozku k vizuální koncepční aktivaci,” vysvětlují autoři práce. Následně mozek přiřazuje k obrázku slova, přičemž tak činí v závislosti na kontextu. Mozek se zkrátka neobtěžuje získat původní význam slova a to, jak tohle slovo zní. 

Pokud je slovo nahrazeno emotikonem, například v podobě auta, zpracujeme jej pomaleji než slovo auto. 

Ze závěrů experimentu rovněž vyplývá, že lidé zvyklí na emotikony si nevedli o nic lépe než osoby, které s nimi tolik do kontaktu nepřicházejí. 

Bylo by zajímavé provést studie s lidmi hovořícími dalšími jazyky. Stále jde o malou studii omezenou pouze na německy hovořící osoby. Psali jsme také: Emotikonů jsou stovky. Teď přibyly i typicky české, třeba s Jágrem nebo Babišem

Zdroj: Computers in Human Behavior.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hvězdy se podělily se svými fanoušky o „nezapomenutelný piknik“

Styl

Skvělý asijský trik, díky kterému už nikdy rýži nerozvaříte

Dům a zahrada

Jak se důkladně zbavit zápachu močoviny v kočičím záchodě? Výborně zabírají ocet a soda