Vápník v našich zubech pochází z explodujících hvězd

 Věda a Výzkum 
30. srpna 2020 08:26 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Opravdu nás stvořil vesmír? JumpStory
Téměř polovina vápníku ve vesmíru pochází z výbuchů supernovy. Ne nadarmo kdysi Carl Sagan řekl, že jsme stvořeni z hvězd.

Po tisíce let vědci zkoumají původ mnoha prvků vesmíru. Nyní odhalili původ vápníku, tedy elementu zodpovědného za naše kosti a zuby. Nová studie říká, že polovina vápníku ve vesmíru pravděpodobně pochází z explodujících hvězd.

Vápník tvoří vybuchující hvězdy

V nové studii vědci zkoumali supernovu SN 2019ehk, když ji loni objevili ve vzdálenosti asi 55 milionů světelných let v galaxii Messier 100. Z pozorování vyplynulo, že SN 2019ehk praskala a vytvářela rentgenové světlo. Vysokoenergetické rentgenové paprsky, které vyšly z umírající hvězdy, začaly reagovat s okolními plyny a vytvářely řadu mohutných výbuchů. V tomto vysokotlakém a vysokoteplotním prostředí se vytvořil vápník.

"Nejhmotnější hvězdy vytvářejí během svého života malá množství vápníku, ale události jako u SN 2019ehk se zdají být zodpovědné za produkci obrovského množství vápníku a v procesu exploze ho rozptylují mezihvězdným prostorem v galaxiích," říká astronom Régis Cartier z laboratoře NOIRLab v Tucsonu v Arizoně. "Nakonec se tento vápník stane součástí formování planetárních systémů, a následně také vnikne do našich těl."

Vápník není jediným prvkem, který při výbuchu hvězd vzniká

Vědci díky důkladnému zkoumání supernovy SN 2019ehk vypozorovali, že při výbuších produkuje více vápníku než jakákoli jiná, dosud pozemským vědcům známá exploze supernovy. A co víc, vápník není vůbec jediným prvkem, který se vytvoří během výbuchů supernovy.

Dvacet šest ze 116 prvků v periodické tabulce je vyrobeno člověkem. Zbytek tvoří různé jevy napříč vesmírem. Nikl, xenon a kobalt také pocházejí z těchto supernov. Lithium, berylium a bór pocházejí z kosmických paprsků, které jsou vystřelovány vesmírem. Jiné prvky se zase tvoří v srdci rostoucích hvězd. A vědci navíc věří, že dva nejlehčí prvky, helium a vodík, vznikly během samotného Velkého třesku.

Zdá se, že v posledních letech díky dokonalejším technologiím přicházejí od vědců, kteří zkoumají vesmír, stále úžasnější informace. A vypadá to, že jen potvrzují hypotézy legendárního astronoma Sagana, kterého možná fandové znají jako scénáristu a průvodce slavnou sérií Cosmos. Dále čtěte: Nový výzkum potvrdil Platónovu teorii. Zemi tvoří krychle.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008