Tato interaktivní mapa ukazuje, kde se nacházel váš domov na Zemi před 750 miliony let

 Země a Příroda 
06. září 2020 08:06 / Mirka Malá
  6
📷
2 fotografie v galerii
Země nevypdala vždy tak, jak ji známe teď Ian Webster/Ancient Earth
Země se svými známými kontinenty, uspořádanými do spolehlivé konfigurace, kterou známe dnes, nevypadala vždy tak, jak vypadá nyní.

Zemské masy, kdysi spojené dohromady v superkontinentech, praskly, rozbily se a oddělily se od sebe a opakovaně se spojily v průběhu 4,5 miliardy let staré historie naší planety.

Podívejte se, kde by vaše město leželo před miliony let

V jistém smyslu tedy poloha vašeho rodného města byla jinde. A díky skvělému interaktivnímu webu můžete prozkoumat, kam se toto místo během stovek milionů let posunulo.

Zajímavý projekt se jmenuje Ancient Earth Globe, který před několika lety zprovoznil paleontolog Ian Webster. Kombinuje paleogeografické mapy vyvinuté v rámci projektu Paleomaps geologa a paleogeografa Christophera Scotese a data z úložiště geovědních dat.

I když deskové tektonické modely jsou zpracovány přesně, měli byste i tak považovat grafy za přibližné, protože nikdy nebudeme schopni prokázat jejich správnost.

Ale pomocí nástrojů můžete Zemi zobrazovat zpětně, a to až do doby před 750 miliony let. To sice není celá historie planety, ale zahrnuje čtyři superkontinenty - Pannotia, Gondwana, Laurentia a Pangea.

Když otevřete mapu, výchozí bod se nachází před 240 miliony let, tedy v období středního triasu, kdy Pangea ovládla planetu. Země se tehdy zotavovala z ničivé události vyhynutí permu a triasu asi o 10 až 12 milionů let dříve a dinosaurům a savcům se opět dařilo.

Můžete si prohlédnout, jak vypadal svět v době různých událostí

Můžete si však také vybrat vlastní data z rozevírací nabídky uprostřed stránek a navíc v levém horním rohu se nachází textové pole, kam můžete zadat hledané místo nebo město a následně ho sledovat napříč věky.

"Můj software geokóduje polohu uživatele a poté pomocí modelů spouští jejich umístění zpět v čase,“ řekl Webster.

Vlastně je to docela i zábava. Můžete vrátit čas a najít vaše rodné město hluboko pod vlnami moře, nebo naopak na nějakém horském hřebenu. A je to také hezká připomínka toho, že nic, ani tato naše krásná planeta, nezůstává stejné. Dále čtěte: Vědci zjistili, že ještěrky s více ocasy nejsou v přírodě výjimkou.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod