Kolik kofeinu vás skutečně probere a kolik kofeinu vás může zabít?

 Věda a Výzkum 
10. května 2021 19:00 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Dvě hodiny po vypití kávy dosáhnou účinky kofeinu svého vrcholu Pixabay
Kofein je v podstatě hořce chutnající chemikálie související s bázemi nukleových kyselin, adeninem a guaninem. V přírodě tuto sloučeninu rostliny vyrábějí, aby zvěř odradily od konzumace svých listů. Lidé si ale kofeinu naopak velice cení.

Kofein potažmo káva je ceněna pro svou chuť a také pro své stimulující účinky. Ve skutečnosti je kofein nejpoužívanější psychoaktivní látkou na celém světě, až čtyři z pěti dospělých konzumují tuto sloučeninu ve formě horkého nebo studeného nápoje, jako je káva, čaj nebo soda, a dokonce často k odvrácení ospalosti nebo únavy.

Proč se někdy cítíme ospalí?

Spánek zahrnuje složitou směs biologických funkcí, které se mohly vyvinout dlouho předtím, než zvířata vůbec měla mozek. Přesto pro ty, kteří mají nervový systém, je kritickou součástí ukončení dne postupná akumulace sloučeniny zvané adenosin.

Tato sloučenina se hromadí v mozkových tkáních, blokuje receptory v membránách určitých nervových buněk a snižuje naši akceschopnost. Některé z těchto nervů jsou spojeny se svalovou funkcí, což má za následek ten těžký, letargický pocit. Existuje také účinek dilatace krevních cév, aby se zajistilo, že mozek bude stále dobře zásobován kyslíkem. Další nervy jsou spojeny s okruhy, které zvládají nálady, což vysvětluje, proč vyčerpání není zrovna šťastný pocit.

Takže díky účinkům adenosinu si vlastně musíme jít lehnout a odpočinout si. Jakmile se probudíme, tyto receptory budou znovu v pořádku a nervy budou fungovat na plnou kapacitu, alespoň dokud se znovu nezanesou adenosinem.

Kofein se zjednodušeně drží kolem těchto receptorů, což ztěžuje adenosinu jeho práci. Za dvě hodiny po požití šálku kávy dosáhne koncentrace kofeinu v mozku vrcholu, zlepší naši náladu a pomůže našim svalům cítit se lépe o něco déle. Také stahuje krevní cévy v mozku.

Proč se tedy díky kofeinu cítíme energičtěji?

Je to z toho důvodu že necháme určité nervy v mozku pokračovat relativně rychlým tempem, ve skutečnosti říkáme ostatním obvodům, jako jsou ty spojené s hypofýzou, že se děje něco vzrušujícího.

Uvolní se epinefrin, hormon, který generuje různé reakce. Naše srdce bije o něco rychleji, krev je odváděna do našich svalů a uložené sacharidy se uvolňují z jater.

Je kofein nebezpečný?

Obecně řečeno, většině lidí, kteří mají ve zvyku konzumovat ekvivalent jednoho až čtyř šálků kávy denně, tedy přibližně 400 miligramů kofeinu za 24 hodin, nehrozí žádné zjevné riziko.

Ve skutečnosti může mít malé množství kofeinu dokonce několik malých, ale ne zanedbatelných výhod, včetně prevence srdečních chorob, pomoci svalům spalovat kalorie a případně dokonce zvýšit vaše šance na delší život.

Ale. Dokonce i zvyk na jeden šálek kávy denně může vyvolat fyzickou závislost, která při absenci kofeinu může vyvolat bolest hlavy, letargii a podrážděnost. Nesmíme zapomenout ani na fakt, že adenosin ve skutečnosti dělá našemu tělu laskavost a připravuje jej na potřebné množství spánku, který potřebujeme k očištění mozku a opravě těla.

"Kofein má také svoji smrtelnou dávku, přičemž úmrtí je hlášeno při koncentracích kolem 80 až 100 mikrogramů kofeinu na mililitr krve. K přijetí tohoto množství kofeinu by bylo zapotřebí konzumovat asi 10 gramů čistého kofeinu, což je těžké zvládnout jen při pití kávy. Ale není to nemyslitelné u krystalických forem koncentrovaného kofeinu ve formě prášku nebo pilulek, o nichž se předpokládá, že v minulosti hrály roli v malém počtu zaznamenaných úmrtí," říká lékařka Alexandra Murray z Mercy St. Vincent Medical Center.

Takže si rozhodně dopřejte svoji ranní kávu na probuzení, ale večer běžte raději řádně spát. Dále čtěte: Konopí a psychóza spolu souvisejí a vědci už tuší jak.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod