Budoucnost lidstva? Čip umístěný v lidském mozku

 Věda a Výzkum 
29. srpna 2020 19:49 / Erik Toman
  1
📷
4 fotografie v galerii
Kdy začně Musk testovat na kidech, je jen otázkou času Depositphotos
Americký podnikatel Elon Musk předvedl, jak funguje mikročip v mozku prasete. Musk tvrdí, že svým projektem Neuralink chce zlepšit kvalitu lidského života a současně zabránit tomu, aby člověka nahradila umělá inteligence.

Čip se zatím testuje jenom na zvířatech, Musk dosud nedostal povolení k testům na lidech. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv ale projekt zařadil mezi ty, které mohou dostat jeho podporu. Chtěl by, aby implantace zařízení byla tak jednoduchá jako laserová operace oka, přičemž zákrok by neměl trvat víc než hodinu a neměla by k němu být ani zapotřebí anestezie. Cena by se měla pohybovat v řádu tisíců dolarů.

Z pátku na sobotu Musk živě předvedl, jak funguje mikročip v mozku prasete. Samice Gertruda je vybavená počítačovým rozhraním v mozku už dva měsíce. Čip zaznamenává mozkové pochody v oblasti spojené s čenichem prasete – viděl tedy, co zvíře cítilo. Když se Gertruda dotýkala čumákem různých věcí, přenášel to implantát Neuralink na soustavu zvukových a obrazových signálů. Musk také ukázal, že se změnil design tohoto zařízení; ještě před rokem bylo velké a nevzhledné, nyní už má jen rozměry větší mince a dá se přímo propojit přes Bluetooth s mobilním telefonem.

Hlavním cílem Muskovy demonstrace nebylo ani tak ukázat hotovou technologii, jako spíše představit nadějný projekt, který ještě potřebuje spoustu času, investic a zejména talentovaných lidí. Musk chtěl touto cestou oslovit další potenciální zaměstnance, kteří by se k týmu Neuralinku připojili. V současné době na něm pracuje asi stovka lidí, cíl je ale přes deset tisíc.

Americký miliardář a technologický vizionář Elon Musk založil firmu Neuralink v březnu roku 2017. Vyvíjet v ní chce technologie pro propojení lidských mozků s počítači. Společnost hodlá vyvíjet mozkové implantáty, které budou přispívat k léčení mozkových poruch, zlepšovat paměť nebo zvyšovat lidem inteligenci.

Mozkové implantáty by podle Muska nakonec měly zajistit, že lidé se budou moci v budoucnu vyrovnat i nejvýkonnějším počítačům. V páteční demonstraci ale zdůraznil zejména rovinu lékařskou. Implantáty by mohly sledovat zdravotní stav svého uživatele a mohly by ho například varovat před srdečním selháním nebo mozkovou poruchou. Unikátní projekt kosmických agentur ukazuje, jak se naše planeta mění vlivem pandemie koronaviru.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod