Vědci přišli na to, proč se lidem více líbí kulatá čísla. Baťa měl pravdu

 Věda a Výzkum 
08. srpna 2020 08:09 / Mirka Malá
  1
📷
3 fotografie v galerii
Některá čísla jsou pro lidský mozek složitá Depositphotos
Chtěli byste raději 90 procent slevy na nákup zboží, anebo 91,27 procenta? Nový výzkum naznačuje, že naše mysl funguje tak, aby upřednostňovala pěkná, kulatá čísla před nepravidelnými. I když právě nepravidelná možnost přináší něco lepšího.

Tento vkus pro numerickou estetiku byl odhalen v nové studii, která zcela jistě změní v budoucnu hodně věcí.

Reklamy budou ještě účinnější

Ať už se jedná o marketingové sdělení na billboardu, informace o produktech na obalech nebo televizní reklamu, výsledky této studie znamenají, že reklamy nyní budou na lidi fungovat ještě lépe.

"Čísla evidentně mají svůj jazyk," říká behaviorální ekonom Gaurav Jain z Rensselaer Polytechnic Institute v New Yorku. "Není zde zjevný důvod pro tento druh chování, a o to víc je závěr studie překvapivý."

Výzkumníci si myslí, že například oněch 91,27 procenta je zkrátka pro lidský mozek složitější a zpracování této číselné informace vyžaduje více mozkové energie. Kdežto pěkná zaokrouhlená čísla jako třeba 90 procent jsou jednoduchá a nemusíme nad nimi moc přemýšlet.

Je to fascinující téma, které je důležitější, než se může zdát. Totiž nyní je jasné, že nezaokrouhlená čísla jsou prokazatelně nedůvěryhodná a lidé mají sklon automaticky k takovým číslům zaujmout negativní postoj.

Baťa měl pravdu

Existují již tisícovky studií, ale čísla jako taková dosud nikdo nezkoumal. Proto jsou výsledky pro vědce tolik překvapivé. Dosud zjevně neměli tušení, jakou moc vlastně čísla mají a jak na ně lidský mozek reaguje.

Znamená to například, že slavný průmyslník Baťa měl pravdu, když mezi prvními začal používat zaokrouhlené kulaté ceny. Pojem Baťovy ceny je sice všeobecně známý, ale dosud pro něj neexistoval vědecký základ. Přesto Baťa instinktivně věděl, že ceny zakončené devítkou nebo devadesátkou, tedy například 99 nebo 900, popřípadě osmičkou, tedy 88 nebo 800, budou na lidi fungovat. Jsou hezká a kulatá a nikterak složitá.

Baťa věděl i bez vědecké studie, jak důležitá je při tvorbě ceny iluze, jakou vytvořil při hledání cen svých bot. Chápal význam pozice číslic i jejich počet. Například cena 9 Kč vypadá lépe než 10 Kč, protože první částka má jen jednu číslici, navíc hezky kulatou,  zatímco druhá částka obsahuje už dvě číslice. Číslo 10 se tak zdá opticky výrazně větší, i když v konečném důsledku jde o rozdíl pouhé koruny. Dále čtěte: Nové odhady vědců předpovídají, že počet obyvatel Země se během 50 let začne snižovat. Japonsko a Itálie ztratí až polovinu své populace.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve