Zbytky rakety vypálené nacistickým Německem během druhé světové války byly objeveny v Anglii

 Záhady a tajemství 
12. října 2021 14:21 / Mirka Malá
  4
📷
2 fotografie v galerii
Rakety V2 technologicky předběhly dobu a létaly nadzvukovou rychlostí Colin Welsch (volný zdroj foto)
Pozůstatky rakety V2 vypálené nacistickým Německem na Londýn během druhé světové války byly objeveny v poli v jihovýchodní Anglii, kde raketa havarovala a explodovala, než dosáhla svého cíle.

Jedná se o šestý velký průzkum místa dopadu rakety V2, který provedli archeologové a bratři Colin a Sean Welchovi, kteří strávili více než 10 let zkoumáním míst dopadu raket. Bratři vykopali také místa dopadu desítek bomb V1, předchůdkyň moderních řízených střel, které byly vypuštěny většinou z katapultů ve Francii okupované nacisty v letech 1944 a 1945.

V2 měla být nadějí na zvrat prohrané války

Raketa V2 byla poslední Hitlerovou nadějí, jak zvrátit prohranou válku. A byla také spojenci vnímána jako velmi obávaná zbraň. Vykopaná raketa byla nalezena poblíž Maidstone a vědci získali více než 800 kilogramů kovových úlomků včetně velkých fragmentů spalovací komory rakety. Ta nad místem  explodovala kolem půlnoci 14. února 1945.

Místo je nyní zemědělskou půdou, ale  v roce 1945 tam byl sad. Raketa dopadla dostatečně daleko od všech domů, aby nebyl nikdo zraněn, ale jedna starší žena později řekla, že hluk výbuchu poškodil její sluch, uvedl Sean Welch ve svém mediálním prohlášení. Tým pomocí detektorů kovů lokalizoval nejhlubší zbytky výbuchu, které byly více než 4,3 metru pod zemí.

"Přestože raketa letěla asi 3,5krát rychleji než zvuk, samotná detonace nebyla nadzvuková. Raketa se zapíchla nejméně 1,5 metru do země, než začala samotná detonace,“ uvedl Welch.

Zbraně pomsty

Létající bomby V1 a rakety V2 patřily mezi zázračné zbraně, u kterých nacistické vedení doufalo, že zvrátí průběh války, kterou Německo tehdy prohrávalo, ale vyvinuty byly naštěstí příliš pozdě. Podle Leteckého a kosmického muzea Smithsonian Institute nařídil Adolf Hitler po ničivých spojeneckých bombových útocích v německých městech v letech 1943 a 1944 rozjet akci pomocí V1 a V2 proti Londýnu. První V1 zasáhla Londýn 13. června 1944 a první V2 pak 7. září 1944. Bomby V1 tehdy letěly přibližně rychlostí stíhacího letounu a piloti Royal Air Force se je brzy naučili sestřelovat nebo změnit jejich kurz. Jejich pulzní tryskové motory také vydávaly velký hluk, takže se o nich dopředu dobře vědělo.

Rakety V2 však byly prvními nadzvukovými zbraněmi a vyvolávaly velký strach, protože je nikdo neslyšel letět a letěly příliš vysoko a rychle na to, aby je bylo možné zachytit. Raketové útoky V2 na Londýn zabily podle odhadů 9 000 civilistů a vojenského personálu, zatímco obě přelomové německé zbraně dohromady zabily podle londýnského Imperial War Museum až 30 000 lidí.  

Americká armáda v poválečném Německu také uzmula několik V2 v různých fázích montáže a poslala je do USA, kde se staly základem začínajícího vesmírného programu. V roce 1946 upravená raketa V2 vypuštěná v Novém Mexiku dosáhla výšky 105 km a pořídila první fotografii Země z vesmíru, jak napsal časopis Air & Space Magazine. Dále čtěte: Jak moc jsou lidé radioaktivní? Vědci znají šokující odpověď.

Zdroj: Air and Space Live Science.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008