Velká naděje pro nemocné. Nová genová terapie dokáže pacientům po mrtvici vrátit zrak

 Objevy 
08. října 2021 15:51 / Radek Chlup
  0
📷
3 fotografie v galerii
Mozková mrtvice postihuje mnoho lidí. Na celém světě je v počtu úmrtí na druhém místě.  Shutterstock
Mozková mrtvice je v Česku třetí nejčastější příčinou úmrtí. Na celém světě je v počtu úmrtí na druhém místě. Soutěží tak o přední příčky se srdečními chorobami a rakovinou. Nyní přišli vědci s genovou terapií otestovanou na myších v laboratoři, která může postiženým lidem navrátit zrak ztracený po mozkové příhodě.

Mozková mrtvice vzniká tak, že je omezen či zastaven průtok krve do mozku kvůli ucpané tepně či více tepen. Pokud mají jednotlivé části mozku ovládající funkce těla snížený příjem krve, případně jej nemají vůbec, poškozují se nebo umírají. Takový pacient pak přichází o motorické funkce, řeč či zrak. 

Výzkumný tým vedený Alexandrem Chubykinem, vědcem z americké Purdueovi univerzity, ve spolupráci s čínským týmem z Jinan University vedeném výzkumníkem Gongem Chenem objevil způsob, jak využít genovou terapii k přeměně gliových mozkových buněk na neurony. Jejich úspěch je založený na laboratorním testu na hlodavcích.

Velká naděje pro nemocné 

Neurony se v mozku neregenerují. Orgánu pak zbývá jediná věc. Přemapovat své nervové dráhy. Může tak některou ztracenou funkci těla alespoň částečně vrátit. Tento proces je však pomalý, mnohdy nedostačující a u části z nich k němu nikdy nedojde. 

Existující terapie kmenovými buňkami je neefektivní, spoléhá se na nalezení imunitní shody. Genová terapie amerického a čínského týmu je mnohem slibnější. „My přímo přeprogramujeme místní gliové buňky. Nemusíme implantovat buňky nové, tudíž nedojde k žádnému odmítnutí imunitního systému. Tento proces je snazší a dochází při něm k menšímu poškození mozku,” řekl Chubykin. 

Mozek se tedy s pomocí zvenčí uzdraví sám. V laboratorním experimentu pozorovali dle svých slov vědci myši s poškozeným zrakem, kterým se po jejich terapii tento smysl vrátil. Psali jsme také: Mrtvice je 2. nejčastější příčina úmrtnosti ve světě. Existuje účinná léčba pomocí pupečníkové krve.  

Zdroj: Purdue University.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod