Tajnosti, jež si Marie Antoinette vyměňovala se svým milencem, byly odhaleny v jejich dopisech

 Záhady a tajemství 
09. října 2021 09:07 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Prominentní milenecký pár šifroval vzájemné dopisy  wikimedia.org, CRC (volný zdroj)
Milovaný, šíleně a něžný přítel, to jsou cenzurovaná slova, která vědci nedávno odhalili v sérii tajných dopisů, které si Marie Antoinette psala se svým blízkým přítelem a pověstným milencem, švédským hrabětem Axelem von Fersenem.

Von Fersen a Antoinette, francouzská královna a manželka krále Ludvíka XVI., si během francouzské revoluce vyměnili několik tajných dopisů během jednoho roku. V době, kdy se historikům dostaly do rukou některé dopisy, které von Fersen zachránil a které byly zakoupeny z rodinného archivu Fersenových a nyní jsou uloženy ve francouzském archivu, kdosi začernil určitá slova a fráze.

Dopisy cenzuroval sám milenec

Nyní skupina francouzských vědců odhalila vášnivý jazyk v cenzurovaných frázích v osmi z 15 dopisů vyměněných mezi hrabětem a královnou. Navíc analýza inkoustu překvapivě naznačuje, že to byl sám von Fersen, kdo cenzuroval tyto dopisy.

Autoři studie nechtějí dělat žádné závěry o dobře známém mileneckém vztahu Antoinette a von Fersena, "ačkoliv je tento milenecký poměr zcela zřejmý“, uvedla v prohlášení vedoucí autorka Anne Michelin, výzkumná pracovnice Conservation Research Center (CRC) ve Francii. "Ale dopisy jsou jen jedním aspektem tohoto vztahu a pocity, které vyjadřují ve svých dopisech, mohly být umocněny krizí kolem nich," uvedla Michelin.

Co se skrývalo pod inkoustem

Vědci použili metodu zvanou rentgenová fluorescenční spektroskopie (XRF). Zjistili, že pod inkoustem se někdy skrývala běžná slova jako "láska" nebo "můj něžný přítel. A některé pasáže ukrývaly fráze jako "pro štěstí všech tří“ či "ne bez tebe“.

Vědecká metoda čtení začerněného textu však nefungovala u sedmi dopisů, protože oba inkousty, které byly k začernění použity, měly velmi podobné složení, což znemožňovalo číst základní slova. Kurátoři a historici nyní dohlížejí na přepis celých odstavců, které byly odhaleny.

Další zajímavosti přinesla analýza rukopisu. Díky ní vědci zjistili, že mnoho dopisů, které údajně napsala Antoinetta, byly ve skutečnosti kopiemi jejích dopisů napsaných von Fersenem. Kopírování dopisů bylo v té době běžnou praxí při vedení záznamů, ale mohl je zkopírovat také z politických důvodů. Pokud byla Antoinettina písmena přímo v jejích dopisech začerněna, von Fersen je možná přepsal poté, co je dekódoval. Dále čtěte: Byl nalezen další nacistický masový hrob. Jsou v něm i ostatky členů polského odboje.

Zdroj: Science Advance.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod