Paleontologové našli vzácnou fosilii pravěkého orla. Byl to přední dravec své doby

 Země a Příroda 
11. října 2021 09:29 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
Archaehierax sylvestris patřil ve své době k předním dravcům Pixabay
Paleontologové objevili v jižní Austrálii fosilii nového druhu vyhynulého pravěkého ptáka. Opeřenec, který žil před 25 miliony let, připomínal moderního orla. Podle jeho anatomie to byl poměrně obratný, ale ne moc rychlý dravec, který přepadával kořist ze zálohy.

Nově objevený druh Archaehierax sylvestris náležící k čeledi jestřábovitých (orli, jestřábi, supi) žil během epochy pozdního oligocénu zhruba před 25 miliony let. 

Fosilie orlů jsou vzácné 

Vyhynulý pták byl větší než káně černoprsé a menší než orel klínoocasý. “Byl o něco menší a štíhlejší, ale je to největší orel známý z tohoto období v Austrálii,” potvrdil Ellen Mather, kandidát Flindersovy univerzity, který se na výzkumu podílel. 

63 kostí, z nichž byla provedena rekonstrukce pravěkého orla, bylo vykopáno z oligocénského sedimentu poblíž jezera Pinpa ve formaci Namba v jižní Austrálii. 

„Orlů na vrcholu potravního řetězce bylo vždycky málo. Proto jsou zachováni jako zkameněliny vzácně,” dodal Trevor Worthy, paleontolog na Flindersově univerzitě. Podle něj je vzácnost najít vůbec jednu orlí kost, natož celou kostru. 

Útočil z krytu 

Dravec měl rozpětí prstů 15 centimetrů, díky čemuž mohl kořist pod sebou snadno uchopit. Největší masožraví vačnatci měli v té době rozměry malého psa či velké kočky. Pravěký orel byl vládcem této doby. 

A. sylvestris měl na svou velikost malá křídla, čímž připomínal orly žijící v dnešních lesích, a dlouhé nohy zvyšující jeho dosah při útoku. Jeho tělesné parametry naznačují, že to byl obratný, ale ne moc rychlý dravec, který útočil ze svého úkrytu na krátkou vzdálenost. 

„Byl to jeden z nejlepších pozemských predátorů pozdního oligocénu, který se vrhal na savce i ostatní ptáky, kteří v té době žili,” uzavírá Worthy. Psali jsme také: Kdo může za vyhynutí tohoto ptačího obra?

Zdroj: Historical Biology.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve