Byzantský voják měl zranění, které bylo v té době smrtelné, přesto muž přežil. Lékař ho zachránil zlatým vláknem

 Objevy 
11. října 2021 16:59 / Radek Chlup
  1
📷
2 fotografie v galerii
Voják by, nebýt lékařského zákroku, zemřel hlady Pixabay
Ve 14. století byzantský elitní voják utrpěl vážné zranění. Čelist měl roztříštěnou na dva kusy. O deset let později byl muž zabit stětím. Podle nové lebeční analýzy byl voják pod dohledem lékaře, který mu rozbitou čelist zpevnil zlatým vláknem.

Lebka byla objevena již v roce 1991 v byzantské pevnosti Polystylon na území starověké Thrákie poblíž Egejského moře. Muž podle dřívějších výzkumů zemřel stětím a byl pohřben ve společném hrobě vedle pětiletého dítěte. 

Ale teprve nedávno si vědci všimli závažného zranění. Deset let před smrtí měl voják rozdrcenou čelist. Zranění naštěstí léčil znalý doktor. Archeologové se domnívají, že šlo o zkušeného léčitele, který dodržoval rady o léčbě zraněné čelisti stanovené před 2000 lety řeckým lékařem Hippokratem. 

Kvalitní zdravotní péče

Zranění bylo v té době smrtelné, přesto muž přežil. „Čelist byla roztříštěna na dva kusy. Muž ocenil dovednosti a znalosti, které umožnily lékaři spojit dva fragmenty dohromady,” řekl Anagnosis Agelarakis, archeolog z americké Adelphi University, který vedl vykopávky v této lokalitě v 90. letech. 

Riziko spočívalo v tom, že by pro zraněného bylo nesmírně obtížné jíst a pít. Stal by se obětí hladu a dehydratace. Pokud by nedošlo k zákroku zlomeného základního trojúhelníku čelisti, muž by nesvedl skousnout. 

I přesto nebyla čelist úplně srovnaná, ale to může být dáno zdravotními komplikacemi či neklidným, hýbajícím se pacientem. 

Mistrovská lékařská péče nasvědčuje tomu, že byl něco jako VIP. „Musel to být vojenský vůdce, nejspíše z pevnosti. Vysvětlovalo by to, proč jej nechali osmanské jednotky stít,” pokračuje archeolog. 

Kov je ve skutečnosti pryč. Archeologové se pouze domnívají, že šlo o zlato. Muselo jít o silný, poddajný a netoxický materiál. V čelisti nebyly detekovány stopy po šedé barvě po použití stříbra či skvrny po mědi. 

Stále mnoho otazníků 

Muž ale zůstává i nadále obklopen otazníky. Proč byl pohřben v kamenné rakvi společně s malou dívkou? Byli snad příbuznými? A jak voják došel ke svému zranění? Podle badatelů mohl spadnout při rychlé jízdě na koni ze sedla. Také je možné, že jde o válečné zranění způsobené kopím či nějakým projektilem. 

Muž zemřel ve věku 35 až 40 let. Na lebce byla další poranění, jako je zlomenina v horní části obličeje a důkazy o úderech tupými zbraněmi. Vzhledem k tomu, že byla pohřbena pouze jeho hlava, archeologové se domnívají, že byl zakopán ve spěchu, skrytý před zraky nepřítele. Psali jsme také: Archeologové vykopali ostatky středověkého válečníka. Místo amputované ruky měl zbraň.

Zdroj: Mediterranean Archaeology and Archaeometry

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít