Jantar z křídy vypráví příběh o pavoučím mateřství. Je to jeho první fosilní důkaz

 Země a Příroda 
05. října 2021 09:45 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
Pavouci v křídě lovili na stromě kořist, když se chytily do mízové pasti  Pixabay
Ještě dlouho předtím, než se zemský povrch otřásal pod Tyrannosaurem rexem, obalila a pohltila míza pavouka hlídajícího své potomky. 99 milionů let starý nález jantaru vrhá světlo na rodičovství pavouků a znamená první fosilní důkaz o tom, že se pavouci starali o své mláďata už v křídě.

Mateřská péče u pavouků, k níž se počítá také hlídání vaječných váčků, je v dnešní době běžná. Některé druhy jsou dokonce tak daleko, že svá mláďata ošetřují.

Jelikož je tohle chování tolik rozšířené, vědci se domnívali, že se vyvinulo u pavouků dlouho před obdobím křídy, které začalo zhruba před 145 miliony let. 

Vědci nyní mají v rukou první fosilní důkaz o mateřské péči u pavouků. Jedná se o ztvrdlý jantar starý 99 milionů let. V něm byl uvězněn pavouk hlídající své potomstvo. 

První opravdový důkaz 

Jantar je první fosilní důkaz o rodičovské péči u pavouků v dávné historii Země. Pavouci v jantaru patří do dávno vyhynulé rodiny Lagonomegopidae. Ti se vyznačovali velkýma, reflexníma očima. 

Když se mláďata vylíhla, samice se s nimi na stromě vydala na lov hmyzu, myslí si vědci. Pavouci se však přilepili k míze, která na ně také mohla stékat. 

Ve třech kusech jantaru byly objeveny desítky týdenních pavoučků. Jelikož jsou pavouci samotáři, je nepravděpodobné, že by se nejednalo o mláďata. Ta se po vylíhnutí rozhodla zůstat se svou matkou, za což zaplatila životem. 

Krvavé jantary 

Analýza fragmentů jantaru ukazuje, že k incidentu došlo někdy v polovině křídy. Paleontologové však musejí brát v potaz samice s většími, staršími potomky. Případné nálezy starších pavouků mohou vést k mnohem starším záznamům o mateřství mezi pavouky.

Někteří paleontologové mají spadeno i na jantary z Myanmaru, konkrétně na jeden vykopaný v roce 2017, na něhož požadují moratorium. Kolem nich ale panuje kontroverze, protože jsou vykopávány v nelidských podmínkách v dolech, přičemž pomáhají financovat různé militantní skupiny. Psali jsme také: Věděli jste, že existuje pavouk, který si ho po spáření se samičkou ukousne?

Zdroj: The Royal Society.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008