Paleontologové objevili v Novém Mexiku rohatého dinosaura, který se podobal slavnému Triceratopsovi

 Objevy 
07. října 2021 18:08 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
Ceratopsidní dinosauři si byli podobní, ale šlo o rozmanitou skupinu druhů  Pixabay
Paleontologové objevili v Novém Mexiku nový druh ceratopsidního dinosaura. Rohatý býložravec vzhledem i tělesnou stavbou připomínal slavného Triceratopse. Kosterní fragmenty dokazují rozšířenost a velkou rozmanitost těchto specifických dinosaurů.

Kosti vyhynulého zvířete byly vykopány v 90. letech v křídových horninách formace Hall Lake v Novém Mexiku na ranči Teda Turnera, zakladatele společnosti Cable News Network. K výzkumu kostí a rekonstrukci zvířete však došlo až nyní. 

Odlišní, přesto si byli podobní 

Dinosaurus dostal jméno Sierraceratops turneri. Potuloval se po starodávném super-kontinentu Laramidie před 72 miliony let v období pozdní křídy. Pyšnil se ozdobným zobákem, krátkými, mohutnými končetinami, mohutnými rohy a lebkou o délce 1,5 metru. Zvíře mělo celkovou délku 4,6 metru. 

S. turneri náleží k podčeledi ceratopsidních dinosaurů, caratopsinům. Byl to sesterský druh dinosaurů, jakými byl Bravoceratops a Coahuilaceratops. Podobal se také slavnému Triceratopsovi, ale žil 6 milionů let před ním. 

„Byl nejbližším příbuzným ceratopsidům z Texasu a severního Mexika. Tito dinosauři tvoří skupinu, která žila pouze na jihozápadě Severní Ameriky, odlišnou od ceratopsidů žijících na severu,” popsal dinosaura paleontolog Nick Longrich z University of Bath.

Rozšířená skupina 

Nález naznačuje, že ceratopsidi byli velmi rozšíření a že endemičtí a odlišní dinosauři obývali různé části Severní Ameriky během pozdní křídy před 72 miliony let. 

Longrich tvrdí, že všechny druhy dinosaurů byly velmi rozmanité. Specializovali se totiž na různá stavoviště, čímž přípomínali ptáky a savce. 

Dodal, že to byla obrovská zvířata, která mnohdy vypadala podobně. Například ceratopsidi jsou od sebe pro neznalé téměř k nerozeznání. Byly to však často odlišné druhy. Psali jsme také: V jurských lesích žil Monkeydactyl, opičí ptakoještěr s lidskými palci.

Zdroj: Cretaceous Research.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47