Původ nemoci syfilis vyvrácen. Středověká DNA naznačuje, že Kryštof Columbus jej do Evropy nepřivezl

 Věda a Výzkum 
24. srpna 2020 08:52 / Mirka Malá
  5
📷
3 fotografie v galerii
Nemoc byla v Evropě mnohem dříve Depositphotos
V patnáctém století v Evropě vypukla děsivá epidemie syfilitidy, která zuřila po celém kontinentu a zabila až 5 milionů lidí. Až dosud za tuto obrovskou epidemii mohl Columbus.

Po celá staletí historici a archeologové diskutovali o původu nemoci, která zabíjí miliony lidí dodnes. Nejčastěji obviňovali Kryštofa Columba a jeho posádku z toho, že syfilis přivezli do Evropy z Ameriky. Nyní, s použitím DNA patogenu extrahovaného z kostí devíti Evropanů, vědci našli důkaz, že epidemii Columbus do Evropy nepřivezl.

V Evropě cirkulovaly různé kmeny syfilis desetiletí před Columbovými plavbami

Vědci se okolnostmi epidemie syfilis z roku 1495 zabývali dlouho. Takzvaná Columbova teorie předpokládala, že Columbus a jeho posádka přivezli bakterii, když se vrátili do Evropy v roce 1493 po jejich americké cestě. Kostry domorodých Američanů, kteří zemřeli před příchodem Columba, vykazovaly totiž kostní léze způsobené treponemálními chorobami, mezi něž syfilis patří.

Jiní vědci se však domnívali, že samotná syfilis cirkulovala po Evropě po staletí a koncem patnáctého století dosáhla stavu epidemie. Poukazují na rostoucí množství archeologických důkazů, mezi než patří kosterní pozůstatky z celé Evropy se sugestivními kostními lézemi, z nichž některé pravděpodobně pocházejí z 15. století. Důkazy však byly vždy neprůkazné. Kostní léze mohou být způsobeny některými dalšími z treponemálních onemocnění a někteří lidé se syfilitidou vůbec kostní léze mít nemusí.

Vědci analyzovali kosti z různých míst Evropy a byli překvapeni

Díky novým technickým možnostem tým vědců prozkoumal devět koster s podezřením na syfilis z pěti archeologických nalezišť ve Finsku, Estonsku a Nizozemsku. Sekvencovali DNA a porovnali ji s moderním kmenem syfilis.

Tým sice primárně hledal syfilis, ale to, co našel, bylo překvapující. Kromě syfilitidy se v kostech nacházely také kmeny, které dnes nemají svoji moderní variantu. To znamená, že v Evropě bylo přítomno mnoho různých linií, o kterých vědci dosud neměli tušení.  Některé kmeny se vědcům podařilo časově zasadit na počátek, respektive do poloviny patnáctého století, což znamená, že Columbus skutečně do Evropy syfilis nezavlekl.

Dalším argumentem je fakt, že v DNA nalezené kmeny syfilitidy potřebují dostatek času, aby se vyvinuly, takže syfilis v Evropě musela být přítomna dlouho. Jedinou další možností by tak byla nepravděpodobná varianta, že by Columbus z Ameriky dovezl hned několik kmenů syfilitidy najednou.

Vědci proto chtějí mít naprostou jistotu, že jejich nové výsledky jsou skutečně pravdivé. Připouštejí, že chtějí použít více evropských vzorků přesněji datovaných do předkolumbovského období. Dalším krokem tak bude screening dalšího kosterního materiálu se starší DNA, ideálně ze Starého i Nového světa, aby bylo přesně stanoveno,  které kmeny syfilis byly přítomny v Evropě a Americe předtím, než se Columbus dostal do Ameriky. Dále čtěte: Předchůdci koronaviru se skrývají v netopýrech po celá desetiletí a jsou připraveni infikovat lidi.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty